Chiuveta: sau locul unde românii se descotorosesc de uleiul alimentar folosit, fără a lua în calcul nici recompensarea primită la centrele de reciclare în marile lanţuri de magazine și nici cât de nociv este lichidul pentru mediul înconjurător.
Deși există multiple firme specializate care-l pot lua de acasă dacă este vorba de cantităţi mari, oamenii se feresc să le contacteze.
Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă
Din obinuință, din neîncredere sau dintr-un confort deosebit de toxic pentru natură, românii ignoră o statistică îngrijorătoare: un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă.
Adevărul.ro, cu ajutorul platformei online hartareciclarii.ro. a strâns într-un articol opțiunile pe care le aveți pentru a recicla uleiul alimentar folosit.
MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat. Scopul a fost de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect.
Uleiul colectat de la populaţie este predat şi intră în gestiunea companiei specializate Conceptoil S.R.L, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un reciclator autorizat.
Apoi, Auchan primește ulei alimentar folosit, în funcție de cantitatea predată. Prin intermediul unor parteneri, hipermarketul îşi recompensează clienţii produse – apă plată şi detergenţi de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021. A ajuns deja la 122.000 de litri colectați.
Și Carrefour are o campanie de colectare de ulei alimentar uzat. Magazinul oferă la fiecare 3 litri colectați, 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie. Mai mult, la 5 litri de ulei folosit, primeşti 2 litri de ulei proaspăt.
Cu sprijinul organizației ”Respiră Verde”, uleiul folosit va fi transformat în biocombustibil şi alte derivate
Există și alte soluții daca nu doriți să vă plimbați cu uleiul alimentar uzat prin oraș. ”Uleiosul”, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic.chiar de la tine de acasă.
Apoi, Bracos Oil se ocupă de acest serviciu gratuit de la domiciliu sau direct de la locaţia de tip HoReCa. Aceştia oferă la schimb ulei de floarea soarelui sau detergenţi.
Pentru ridicarea de la domiciliu, condiţia este să se colecteze minimum 5 litri. De asemenea, nu este necesară filtrarea uleiului. Bracos Oil se ocupă şi de colectarea grăsimilor vegetale şi untură.
Un obicei periculos care atacă solul și poluează apa
Pentru cei care încă nu reciclează uleiul alimentar folosit, e bine de știut că atunci când arunci uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare, acesta înfundă ţevile şi produce defecţiuni în sistemele din staţiile de epurare, precizează Adevărul.ro.
Un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supravieţuire pentru un adult pe o durată de 14 ani.
Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafaţa apei. Astfel, împiedică oxigenul să ajungă la plantele şi vieţuitoarele acvatice. Ca urmare, atât vieţuitoarele cât şi plantele din aceste ape mor, fiind lipsite de oxigen.