Un studiu recent publicat de Universitatea din Hawaii a examinat o potențială îngrijorare emergentă. Tot mai mult microplastic a fost găsit în placente, conform hawaiinewsnow.
Cercetătorii de la UH John A. Burns School of Medicine au analizat placentele încă din 2006. Eivau descoperit că, de-a lungul timpului, probele au confirmat prezența microplasticelor.
În 2006, șase din 10 probe conțineau microplastic. Până în 2021, 10 din 10 probe au fost testate pozitiv.
Oamenii de știință spun că plasticul ar putea proveni dintr-o varietate de surse. Printre acestea se numără recipientele pentru alimente de unică folosință și poluarea oceanelor. Ele ajung în fructele de mare care apoi sunt consumate. Alte surse mai includ pungile de cumpărături reutilizabile care se dezintegrează în timp iar particulele sunt inhalate.
Microplastic în placentă
„Ceea ce trebuie să ne amintim este că aceste microplastice ajung peste tot”, a spus dr. Rodrigo Weingrill, cercetător la Institutul de Cercetare în Biogeneză.
„Sunt în aer. Sunt în ocean. Sunt în apă dulce și sunt în sol. Fructele și legumele absorb acele microplastice și le vom consuma.”, a adăugat el.
Cercetătorii plănuiesc acum un al doilea studiu, care va include un eșantion mai mare de placente și vor examina în mod specific impactul asupra sănătății copilului și mamei.
„Suntem doar îngrijorați că unele dintre materiale plastice ar putea ajunge la copil?” a spus profesorul Men-Jean Lee.
Lee adaugă că acest studiu ar putea servi ca o modalitate de a examina microplasticele într-o comunitate în timp.