21.7 C
București
luni, 6 mai, 2024

Conduci noaptea în București? Ai putea să fii amendat cu 5.000 de lei pentru că poluezi fonic

Șoferii din România care conduc noaptea ar putea fi amendați pentru că poluează fonic. Un nou proiect de lege propune respectarea orelor de liniște de către șoferi. Acesta se bazează pe faptul că 1,9 milioane de români din București s-ar fi plâns de faptul că nu pot dormi din cauza autoturismelor care fac zgomot, potrivit Bugetul.

Astfel, șoferii ale căror mașini și motociclete produc mai mult de 95 de decibeli pot fi amendați. Proiectul se referă doar la intervalul dintre orele 22:00 și 08:00 și 13:00-14:00.

Poluezi fonic – ești amendat, potrivit noului proiect de lege

„Proiectul se referă și la mașini și la motociclete, practic orice autovehicul care produce peste 95 de decibeli noaptea. 95 de decibeli înseamnă cât s-ar sparge asfaltul peste noapte. Vorbim de acele persoane care pentru plăcerea lor trezesc sute, poate chiar mii de oameni doar parcurgând un segment de drum noaptea”, a spus Gabriel Rău, inițiatorul proiectului de la USR, potrivit Știrile PRO TV.

Este dat exemplul localității Tirol din Austria, unde nu ai voie să circuli dacă produci peste 80 de decibeli.

„Toți șoferii, mai ales șoferii de camion, încearcă să evite zona respectivă”, a spus Bogdan Lazarovici, acustician, pentru sursa citată anterior.

Poluarea fonică este un tip de poluare cauzată de zgomotele excesive și perturbatoare generate de activitățile umane. Aceste zgomote pot proveni din diverse surse, precum traficul rutier, industria, construcțiile, activitățile comerciale și recreative.

Latest news
știri