Schimbările climatice ar putea reduce dramatic viața în cele mai adânci părți ale oceanelor noastre, la care se ajunge la lumina soarelui, avertizează oamenii de știință. Încălzirea globală ar putea reduce viața în așa-numita zonă crepusculară cu până la 40% până la sfârșitul secolului, potrivit unor noi cercetări. Zona crepusculară se întinde între 200 m (656 ft) și 1.000 m (3.281 ft). În cercetările conduse de Universitatea din Exeter, oamenii de știință au analizat două perioade calde din trecutul Pământului, acum aproximativ 50 de milioane de ani și acum 15 milioane de ani, examinând înregistrările din cochilii microscopice conservate. Ei au descoperit mult mai puține organisme care trăiau în zonă în aceste perioade. Deoarece bacteriile au degradat alimentele mai repede, ceea ce înseamnă că mai puține dintre ele au ajuns în zona crepusculară de la suprafață.
În zona crepusculară sunt cei mai mulți pești decât în restul oceanului
„Varietatea bogată a vieții din zona crepusculară a evoluat în ultimele câteva milioane de ani, când apele oceanului s-au răcit suficient pentru a acționa mai degrabă ca un frigider, păstrând alimentele pentru mai mult timp și îmbunătățind condițiile permițând vieții să prospere”, a spus Dr. Katherine Crichton, de la Universitatea din Exeter, care a fost autorul principal al studiului. Zona crepusculară, cunoscută și sub denumirea de zonă disfotică, este un habitat vital pentru viața marină. Este prea slab pentru ca fotosinteza să aibă loc, dar găzduiește mai mulți pești decât restul oceanului la un loc, precum și o gamă largă de vieți, inclusiv microbi, plancton și jeleuri, conform Woods Hole Oceonographic Institution.
”Dacă nu reducem gazele cu efect de seră, vor dispărea vietățile din zona crepusculară”
Îndeplinește, de asemenea, o funcție esențială a mediului ca un rezervor de carbon – scoaterea din atmosferă a gazului care încălzi planeta. Oamenii de știință au simulat ce s-ar putea întâmpla în zona crepusculară acum și ce s-ar putea întâmpla în viitor din cauza încălzirii climatice. Ei au spus că descoperirile lor sugerează că schimbări semnificative ar putea fi deja în curs. „Studiul nostru este un prim pas pentru a afla cât de vulnerabil poate fi acest habitat oceanic la încălzirea climatică”, a spus dr. Crichton. „Dacă nu reducem rapid emisiile de gaze cu efect de seră, acest lucru ar putea duce la dispariția sau dispariția multor vieți din zonele crepusculare în decurs de 150 de ani, cu efecte care se întind după milenii.” Lucrarea a fost publicată în revista Nature Communications.