România a ratat termenul limită pentru interzicerea produselor de unică folosință din plastic

Foto: cursdeguvernare.ro
Foto: cursdeguvernare.ro

Din data de 3 iulie, paharele, tacâmurile și paiele din plastic ar fi trebuit interzise în România. Țările Uniunii Europene au avut la dispoziţie doi ani pentru a pregăti eliminarea de pe piață a mai multor produse de unică folosinţă din plastic.

Cu toate acestea, România pare să nu fi înțeles o regulă clară, Guvernul ratând termenul limită pentru interzicerea acestor produse.

De asemenea, țara noastră riscă sancțiuni din partea UE dacă nu stopează rapid vânzarea farfuriilor, tacâmurilor și paielor de plastic.

Ministrul Mediului dă vina pe Ministerele Sănătății și Economiei

Din punctul de vedere al ministrului Mediului, vina ar aparține Ministerului Sănătății, care nu ar fi acordat niciun sprijin în susținerea proiectul ordonanței de urgență.

Și pentru că vina trebuie împărțită la doi, Tanczos Barna consideră că și Ministerul Economiei a contribuit la o întârziere a ordonanței. 

Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii, deşi ţigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic”, a declarat Tanczos Barna într-o conferință de presă.

Explicațiile lui Tanczos Barna au constat în faptul că nu a existat o perioadă de tranziție necesară companiilor care au stocuri din mărfurile ce trebuie interzise.

Ministrul Mediului a precizat că problema care trebuie rezolvată este perioada de tranziţie

Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a explicat joi ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Paharele, tacâmurile și paiele din plastic ar fi trebuit interzise în România, începând cu ziua de azi, 3 iulie

Context: Datele Comisiei Europene (CE) arată că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor, 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind produse din plastic, precizează G4 Media.

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

Documentul forului european prevede şi faptul că, în conformitate cu politica UE privind deşeurile, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosinţă pentru care nu există nicio alternativă (căni de băut, inclusiv huse şi capace, şi recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), dar şi să monitorizeze consumul acestor produse de uz unic, precum şi măsurile luate şi raportează progresele înregistrate către Comisia Europeană, mai arată sursa citată.