Deși mai multe țări doresc interzicerea creșterii animalelor pentru blănuri, România a decis să se opună proiectului european. Propunerea a venit în contextul pandemiei, când autoritățile sanitare au descoperit că nurcile pot lua coronavirusul de la oameni după care îl pot transmite înapoi.
Țările membre ale UE au cerut interzicerea permanentă a creșterii animalelor pentru blană, dar sunt și câteva state care se opun: previzibil, România se află printre acestea.
Multiple state membre UE au sprijinit inițiativa
Statele, conduse de Austria și Olanda au format o coaliție în acest sens. Mai mult decât atât, cele două țări au transmis o notă de informare CE, susținută și de Belgia, Germania și Luxemburg.
Germania
Ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a cerut o dezbatere publică privind această chestiune încă din noiembrie, când Germania deținea președinția rotativă a Consiliului UE.
Austria
De asemenea, ministrul austriac Rudolf Anschober a trimis o scrisoare deschisă comisarului UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru a interveni pe marginea subiectului.
”A sosit timpul ca UE să facă un pas în față pe această temă și să-și exprime respectul față de bunăstarea animalelor și dorința de a pune capăt unei activități economice care este, fără îndoială, dăunătoare pentru bunăstarea animalelor”, se arăta în scrisoare.
Italia
În ceea ce privește Italia, ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli, a comentat:
”Astăzi nu există nicio justificare pentru reproducerea animalelor în vederea utilizării blănii. Vom acorda orice fel de sprijin pentru a găsi instrumentele legislative, pentru ca o poziție comună să existe în toate statele membre, astfel încât aceasta să nu mai fie permisă”.
Irlanda și Slovacia
Potrivit Știri pe Surse, Irlanda și Slovacia sunt și ele susținătoare ale inițiativei. Asftel vor fi următoarele țări din UE care vor scoate în afara legii creșterea animalelor pentru blana lor. Interzicerea va avea loc în 2022 și, respectiv, în 2025.
Marea Britanie se pronunța, încă din luna martie, împotriva importului de blănuri
În luna martie, Marea Britanie cerea interzicerea importurilor de blană din China. Protestul venea în condițiile în care o investigație a arătat abuzul pe scară largă, dar și nerespectarea protocoalelor de sănătate anti Covid-19. Prețul luxului: o moarte lentă, prin electrocutare și înjunghiere.
Estonia: primul stat Baltic care a interzis fermele de animale crescute pentru blănuri, încă de la începutul lunii iunie
55 de parlamentari estonieni au votat amendamentul ce prevede interzicerea reproducţiei şi sacrificării animalelor care sunt crescute exclusiv pentru blana lor.
Annaliisa Post, o reprezentantă a organizaţiei pentru bunăstarea animalelor Loomus, a declarat că, deși au existat foarte multe proteste, oamenii reușesc acum să se bucure de această schimbare în bine.
”Milităm pentru acest lucru de mulţi ani şi suntem foarte bucuroşi că Estonia a devenit primul stat baltic care interzice fermele de animale crescute pentru blănuri”, a precizat Annaliisa Post.
Israelul a interzis vânzarea de blană către industria modei
Dincolo de granițele Europei, în cursul zilei de 9 iunie, Israelul a decis să interzică vânzarea de blănuri către industria modei. Astfel, statul a devenit prima țară din lume care a făcut acest lucru.
Ministrul pentru protecția mediului, Gila Gamliel a declarat că industria blănurilor provoacă moartea a sute de milioane de animale din întreaga lume. Militând pentru drepturile animalelor, ministrul a adăugat că acestea sunt supuse la cruzimi și suferințe de nedescris.