14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Tehnologie inovatoare | Polonia intenționează să transforme centralele pe cărbune în reactoare nucleare mici

Compania energetică americană Holtec International primite să transforme centralele pe cărbune în centrale alimentate cu reactoare nucleare mici (SMR). Tehnologia este privită de Polonia ca o soluție pentru aprovizionarea cu energie, conform Remix News.

Holtec a solicitat recent un brevet pentru tehnologia inovatoare. Aceasta este capabilă să transforme orice centrală pe cărbune într-o centrală nucleară.

Potrivit World Nuclear News, compania a dezvoltat un sistem de compresoare în mai multe etape. Acesta poate înlocui cazanul unei centrale electrice pe cărbune cu un mic reactor nuclear modular. Soluția va crește presiunea aburului și o va supraîncălzi, ceea ce este esențial pentru alimentarea turbogeneratoarelor din centralele electrice pe cărbune.

Mii de centrale pe cărbune dezafectate ar putea fi convertite în mici centrale nucleare. În plus, energia obținută va fi una curată.

Orlen și Synthos intenționează să construiască mai multe reactoare mici în Polonia. Reactoarele BWRX-300, bazate pe tehnologia americană, vor fi amplasate lângă Varșovia, Cracovia, Włocaławek și alte câteva locuri. CEO-ul Orlen, Daniel Obajtek, a anunțat că alte locații preliminare vor fi anunțate în acest an.

Reamintim că în strategia energetică a Poloniei s-a stipulat că țara vrea să investească sume uriașe în surse regenerabile și energie nucleară.

Ambasadorul SUA în Polonia a declarat că Banca federală EXIM și International Development Finance Corporation vor oferi sprijin de 3 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari.

Reactoare nucleare mici, o soluție pentru Polonia

Tehnologia reactoarelor nucleare mici este considerată crucială pentru securitatea energetică a Poloniei. Ele pot furniza atât energie electrică, cât și căldură pentru rețelele locale. Acest lucru este deosebit de important pentru centralele electrice, de încălzire și pentru centralele de căldură și electrice combinate care se bazează în continuare pe cărbune. Din cauza politicii climatice a UE, cărbunele a devenit din ce în ce mai costisitor.

Centralele termice nucleare, pe de altă parte, folosind tehnologia SMR, beneficiază de procesul de fisiune nucleară. Acesta oferă o fiabilitate și o rezistență mai mare în comparație cu unitățile pe cărbune, care sunt supuse disponibilității combustibilului și riscurilor geopolitice, așa cum sa demonstrat în timpul războiului din Ucraina. Centralele SMR funcționează indiferent de condițiile meteorologice sau de alimentarea cu combustibil.

Construirea unei centrale nucleare sau a unei centrale termice combinate este o provocare semnificativă. Atât atomii mici, cât și cei mari necesită instalarea unui nou bloc nuclear și a infrastructurii asociate. Aceasta include adaptarea rețelelor locale de energie sau construirea de noi conexiuni. Aceste lucruri necesită timp și o investiție financiară semnificativă.

Tehnologia SMR reprezintă un pas semnificativ către o politică energetică mai durabilă și independentă. În plus, această tehnologie promovează un sector energetic mai ecologic și mai eficient.

Latest news
știri