15 tone de deșeuri, colectate de scafandri în Croația

Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora
Foto: Ivana Nobilo / Roniti se mora

Mai mulți scafandri de la un club croat de scufundări au adunat aproape 15 tone de deșeuri, precizează Balkan Green Energy News.

Operațiunea de curățare subacvatică s-a desfășurat pe insula Adriatică Vis. Au fost colectate biciclete, baterii auto, deșeuri din construcții, materiale plastice și anvelope pentru camioane, inclusiv suprastructura metalică a unei nave și multiple părți ale conductelor de canalizare.

Scafandrii participă anual la operațiuni de ecologizare, adunând tone de deșeuri, dar și litri de ulei uzat din apele mării

În cadrul celei de-a 22-a operațiuni Think Green a clubului, aproximativ 60 de scafandri au curățat deșeurile din mare, de-a lungul malului orașului Vis, precum și în portul de feriboturi și pe o plajă din apropiere.

În afară de deșeurile extrase din mare, voluntarii au colectat, de asemenea, șase tone de anvelope aruncate și electrocasnice mari, precum și 1.000 de litri de ulei uzat, prezent în jurul insulei.

Clubul de scufundări, numit ”Roniti se mora”, organizează operațiuni de curățare Think Green de acum 10 ani, eliminând deșeurile din Marea Adriatică, precum și din râurile și lacurile din toată Croația.

În afară de curățarea mediului, eforturile voluntarilor contribuie și la creșterea gradului de conștientizare a probelelor de mediu și la evidențierea impactului poluării.

15 tone de deșeuri, adunate și eliminate în mod corespunzător

Pentru prima dată, curățarea din acest an a presupus eliminarea deșeurilor colectate. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu C.I.O.S. Grup, organizație care a oferit suport logistic. Toate deșeurile colectate în timpul curățării au fost adunate de pe insulă și eliminate în mod corespunzător, au spus organizatorii.

Operațiunea de trei zile de pe Vis a fost susținută de Fondul Croației pentru Protecția Mediului și Eficiență Energetică, National Geographic Croația, C.I.O.S., Ambasada Britanică și alți parteneri.

Într-una din operațiunile anterioare, scafandrii au curățat lacul Jarun din capitala Croației, eliminând cantități mari de deșeuri, în principal ambalaje din sticlă și plastic, dar și anvelope, boxe audio și covoare.