Creșterea și scăderea nivelului mării influențează probabilitatea erupțiilor vulcanice pe insula greacă Santorini, precizează Science Daily.
Creșterea și scăderea nivelului mării influențează probabilitatea erupțiilor vulcanice pe insula greacă Santorini. Sunt rezultatele la care au ajuns cercetările conduse de Universitatea Oxford Brookes.
Analizând momentele erupțiilor de-a lungul a sute de mii de ani, cercetătorii au descoperit o scădere de 40 de metri a nivelului mării. Este vorba despre este punct crucial dincolo de care sunt mai susceptibile să apară erupții. Descoperirile ar putea avea implicații pentru milioane de oameni care trăiesc pe insulele vulcanice din întreaga lume.
Santorini: stâncile dezvăluie istoria erupțiilor
Cercetarea cu privire la destinația turistică a fost condusă de dr. Christopher Satow, lector universitar în geografie fizică la Oxford Brookes.
El spune că există indicii despre activitatea vulcanică din trecut pe Santorini în straturile de piatră de pe faleza care înconjoară partea interioară a insulei.
”O uriașă erupție acum 3.600 de ani a făcut ca centrul a ceea ce era atunci o insulă conică să se scufunde în mare , dezvăluind o istorie extraordinar de detaliată a peste 200 de erupții vulcanice conservate în cercul rămas de stânci”.
Conform studiilor, mecanismul este destul de simplu: scăderea nivelului mării îndepărtează masa de pe scoarța Pământului și, prin urmare, crusta se fracturează. Aceste fracturi permit magmei să se ridice și să alimenteze erupții la suprafață.
Cercetătorii spun că erupțiile de la alte sute de insule vulcanice din întreaga lume ar fi putut fi influențate și de fluctuațiile nivelului mării. Dr. Satow a adăugat: ”La fel ca atunci când scoateți un dop din baie, nivelul apei scade peste tot în baie în același timp; în mod similar, schimbările nivelului mării apar în același timp peste tot pe glob”.
Erupțiile vulcanice și schimbările climatice
Erupțiile vulcanice pot schimba clima, de exemplu erupția Muntelui Filipinelor. Pinatubo în 1992 a dus la o scădere a temperaturii globale de 0,5 ° C.
Dar dr. Satow spune că clima are și impact asupra activității vulcanice: „Ceea ce este mai puțin cunoscut este că, pe perioade lungi de timp, clima poate afecta vulcanii. condițiile de stres din scoarța terestră, permițând formarea mai ușoară a fracturilor care alimentează erupțiile vulcanice”.
Pe măsură ce aceste straturi de gheață s-au topit, nivelul global al mării a crescut rapid, cu aproximativ 100 de metri, adăugând o masă semnificativă crustei din jurul multor insule vulcanice care, în teorie, ar trebui să-și modifice activitatea eruptivă.
Dr. Satow concluzionează: ”57% din vulcanii lumii sunt insule sau sunt de coastă și adesea găzduiesc populații mari. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele schimbării nivelului mării și riscurile pe care acestea le prezintă pentru populație”.
Dr. Satow a colaborat cu cercetători de la Universitatea Royal Holloway din Londra, Universitatea Keele, Universitatea Oxford, Universitatea Uppsala din Suedia, Universitatea Portsmouth și Universitatea Leicester.