4 C
București
marți, 19 martie, 2024

Parchetul General începe lupta pentru o „planetă sustenabilă”

Parchetul general cu ochii pe infractorii care poluează mediul

Ani de zile România a fost și este țara unde foarte multe gunoaie din țările vestice se revarsă pentru că aici managerierea unui kilogram de astfel de deșeuri este mult mai ieftină decât în vest. Drept urmare și afacerile ilegale cu gunoaie au înflorit o parte dintre ele fiind descoperite de procurori și trimise în judecată. Iată însă că în anul de grație 2023, până și procurorul general al României a descoperit că avem probleme penale de mediu și împreună cu Ministerul Mediului, IGPR, Poliția de Frontieră, dar și experți din America, de la Departamentul de Justiție au întocmit un ghid pentru a fi investigate astfel de infracțiuni. ”Ceea ce este necesar pentru a stabili eficiența acțiunilor noastre în combaterea infracțiunilor contra mediului este creșterea coordonării. Anul 2022 a fost un an de dezvoltare a comunicării interinstituționale, care ne permite ca în 2023 să avem niște acțiuni mult mai focusate înspre unele domenii de nișă. Faptul că există instrumente ale Uniunii Europene care stabilesc un standard comun trebuie să reprezinte pentru noi o responsabilitate comună de mediu.

Să lăsăm copiilor o planetă sustenabilă

Trebuie să fim animați de ideea că nu lucrăm pentru statistici, nu lucrăm pentru rapoarte, ci lucrăm pentru a lăsa copiilor noștri o planetă sustenabilă”, a precizat procurorul general Gabriela Scutea. ”O bună colaborare interinstituțională este esențială pentru a combate infracționalitatea de mediu. În România ne confruntăm încă cu acest fenomen. Fie că  ne referim la tăierile ilegale de arbori, de arderile ilegale de deșeuri, de transporturi ilegale de deșeuri la frontierele țării, de braconaj sau poluare, încă mai există oameni care, din păcate, aleg să încalce legea pentru propriul profit. În ultimii ani, prin eforturile tuturor instituțiilor care au atribuții în domeniu, România și-a întărit puterea și mijloacele de a acționa împotriva criminalității de mediu. Avem acum la dispoziție instrumente puternice pentru a lupta împotriva acestor fenomene. 

Sisteme de monitorizare a trasabilității deșeurilor

Două dintre acestea – SUMAL 2.0,  și SIATD, sistemul de monitorizare a trasabilității deșeurilor – sunt doar două din pârghiile pe care agenții din teren le folosesc zilnic. Pornind de la aceste exemple, căutăm cele mai bune soluții pentru a crește rolul răspunderii penale pe fondul intensificării fenomenului criminalității de mediu”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tancsoz Barna . Au fost prezentate și datele statistice legat de infracțiunile de mediu, care de la an la an sunt mai multe, iar în funcție de ele se va stabili în ce direcție se va acționa prima data. Cei de la Parchetul general au considerat că este necesar uin astfel de eveniment pentru a crește viteza de reacție a parchetelor subordinate.

Latest news
știri