16 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Ghețarii din Austria se topesc într-un ritm fără precedent

Cercetătorii avertizează că niciodată nu s-a înregistrat o astfel de topire masivă.

Clubul Alpin austriac a declarat că nu a măsurat niciodată o retragere anuală atât de pronunțată ca în 2022 de la începutul monitorizării sale la sfârșitul secolului al XIX-lea, potrivit msn.com.  „Niciodată în istoria serviciului de măsurare a ghețarilor al Clubului Alpin, care datează din 1891, nu s-a înregistrat o pierdere mai mare de ghețari”, a spus organizația într-un comunicat vineri. Sunând o „alerta roșie”, Clubul Alpin a spus că, în medie, cei 89 de ghețari pe care îi observă au pierdut 29 de metri în lungime – cea mai mare pierdere medie de ghețari într-un an de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 2021, topirea ghețarilor a dus la o scădere medie de 11 metri în lungime.

Zăpada sub medie și lunile secetoase au dus la această situație

Pasterze, care este cel mai mare ghețar din Austria, a pierdut 14,7 milioane de metri cubi de masă de gheață din secțiunea inferioară. Iar lunile de vară ale anului 2022, în mare parte din Europa, au fost deosebit de calde și uscate, iar zăpada și vremea de iarnă în mare parte din Alpi au fost, de asemenea, lent să se instaleze la sfârșitul anului. „Acest rezultat poate fi explicat printr-o combinație a cantităților de zăpadă sub medie în timpul iernii și o altă perioadă lungă și foarte caldă de topire, care a început în jurul tranziției din mai în iunie și a continuat până în septembrie”, liderii grupului. Serviciul de măsurare a ghețarilor al Societății Alpine, Gerhard Lieb și Andreas Kellerer-Pirklbauer, au declarat în comunicatul de presă al organizației. Ei au spus că 2022 va fi unul dintre cei mai puțin favorabili ani din istoria cercetării ghețarilor, în ciuda tendinței de cifre îngrijorătoare din ultimii ani.

Până în 2075 ghețarii s-ar putea topi de tot

„Retragerea drastică a ghețarului… clarifică, fără îndoială, consecințele schimbărilor climatice cauzate de om și intensificate masiv”, au spus cei doi oameni de știință. Ei au estimat, de asemenea, că Alpii austrieci ar fi „fără gheață pe termen lung”, spunând că o dată estimată „optimistă” pentru aceasta a fost până în anul 2075, „dar probabil considerabil mai devreme”. „Dezvoltarea turistică a zonelor ghețarilor este, în opinia Clubului Alpin, pur și simplu nu mai este justificabilă într-un moment în care criza climatică are deja un impact enorm asupra ghețarilor”, a scris organizația. Până la sfârșitul secolului al XXI-lea, jumătate din ghețarii Pământului și un sfert din masa lor este probabil să se topească, potrivit unui studiu publicat în revista Science în ianuarie.

Latest news
știri