18.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Topirea gheții din Antarctica poate provoca un adevărat dezastru

Există posibilitatea ca în Ocean să nu se mai formeze curenți, ceea ce ar fi o catastrofă climatică.

Topirea gheții din jurul Antarcticii va provoca o încetinire rapidă a unui mare curent oceanic de
adâncime globală până în 2050, care ar putea modifica clima lumii timp de secole și ar putea
accelera creșterea nivelului mării, potrivit oamenilor de știință din spatele noilor cercetări.
Cercetarea sugerează că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă la nivelurile actuale,
curentul din cele mai adânci părți ale oceanului ar putea încetini cu 40% în doar trei decenii.
Acest lucru, au spus oamenii de știință, ar putea genera o cascadă de impacturi care ar putea
ridica nivelul mării, ar putea modifica tiparele meteorologice și ar putea înfometarea vieții
marine de o sursă vitală de nutrienți. O echipă de oameni de știință australieni a analizat
curentul oceanic de adâncime sub 4.000 de metri, care își are originea în apele reci, proaspete
și dense, care se cufundă de pe platforma continentală a Antarcticii și se răspândesc în bazinele
oceanice de pe tot globul.

Schimbări radicale se pot produce in doar câteva decenii

Profesorul Matt England, de la Centrul de Cercetare a SchimbărilorClimatice de la Universitatea din New South Wales și coautor al cercetării publicate în Nature, aspus că întregul curent oceanic de adâncime se îndrepta spre colaps pe traiectoria actuală. „Întrecut, aceste circulații au avut nevoie de mai mult de 1.000 de ani pentru a se schimba, dar acest lucru se întâmplă în doar câteva decenii. Este mult mai rapid decât am crezut că aceste circulații ar putea încetini. „Vorbim despre posibila extincție pe termen lung a unei mase de apă emblematice.” Cercetarea a analizat ce s-ar întâmpla în oceanul adânc din jurul Antarcticii dacă apa mai proaspătă care se topește din calotele de gheață ar fi adăugată modelării climatice.
Modelarea pentru studiu a presupus că emisiile globale de gaze cu efect de seră au rămas pe
calea lor actuală, dar Anglia a spus că emisiile mai mici ar putea reduce cantitatea de topire a
gheții, care, la rândul său, ar putea încetini scăderea.

Schimbarea curenților ar putea schimba radical clima

Încetinirea curentului oceanic de adâncime se referă la cantitatea de apă care se scufundă în fund și apoi curge spre nord. Dr. Qian Li, fost de la Universitatea din New South Wales și acum la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a fost autorul principal al cercetării, coordonată de Anglia. Studiul nu a încercat să explice sau să cuantifice efectele secundare, dar autorii au scris că încetinirea ar „altera profund răsturnarea oceanului a căldurii, apei proaspete, oxigenului, carbonului și nutrienților, cu impacturi resimțite pe tot oceanul global de secole la rând”. Într-un briefing, autorii au spus că curentul oceanic de adâncime a influențat clima din întreaga lume, având potențialul de a schimba radical precipitațiile. Anglia a spus că încetinirea curentului oceanic de adâncime a făcut ca aceste ape adânci să se încălzească. Dar, pe măsură ce acea apă de adâncime devine izolată, ar putea cauza ca oceanul superior din jurul continentului să se încălzească, declanșând o buclă de feedback în care mai multă topire provoacă încetinirea accelerată a curentului, ceea ce provoacă apoi mai multă încălzire și mai multă topire a stratului de gheață.

Apele oceanelor din ce în ce mai puțin dense

Prof. Stefan Rahmstorf, oceanograf și șef al analizei sistemelor terestre la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, a declarat că noul studiu arăta că „este probabil o slăbire dramatică în continuare în jurul Antarcticii în următoarele decenii”. El a spus că modelele prezentate în marile rapoarte climatice ale ONU au avut un „deficiență majoră și de lungă durată”, deoarece nu surprind modul în care apa de topire a influențat oceanul adânc. Adâncimile oceanelor au fost reîmprospătate în doar câteva locuri de pe planetă, în apropiere de principalele caloturi de gheață din Groenlanda și Antarctica. „Din păcate, aceste locații sunt toate aproape de straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica, care se topesc ca urmare a încălzirii globale cauzate de combustibili fosili. „Apa de topire diluează conținutul de sare din aceste regiuni oceanice, făcând astfel apele oceanului mai puțin dense și, prin urmare, nu suficient de grele pentru a se scufunda și a împinge apele deja acolo.”
O încetinire a curentului oceanic de adâncime ar putea afecta, de asemenea, cantitatea de CO2
pe care oceanele adânci o pot bloca, a spus Rahmstorf.

Latest news
știri