11.9 C
București
vineri, 10 mai, 2024

Șervețelele umede pe bază de plastic vor fi interzise în Anglia, pentru a combate poluarea

Șervețelele umede care conțin plastic vor fi interzise în Anglia. Măsura face parte din planurile guvernului pentru a combate poluarea râurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul mediului britanic, Therese Coffey, pentru BBC News. Ministrul preconizează că noua lege va intra în vigoare anul viitor, după etapa consultării cu publicul.

„Propunerea noastră este de a interzice plasticul din șervețelele umede,” a declarat Coffey, pentru BBC News.

Unele companii britanice au scos, deja, de la vânzare șervețelele umede care conțin plastic.

Aproape toate blocajele din canalizările britanice sunt cauzate de șervețelele umede aruncate în vasul de toaletă

Șervețelele umede aruncate în vasul de toaletă nu sunt o problemă nouă. Acestea sunt factorul cauzator al 93% din blocajele care au loc în canalele de evacuare din Anglia, arată Water UK. Costul reprezentat de îndepărtarea acestora se ridică la 100 de milioane de lire, anual.

În 2021, aproximativ 90% din șervețelele umede conțineau plastic, conform BBC News. Cum acesta nu se dizolvă, în timp, șervețelele se adună în mase compacte. Acestea nu permit, apoi, reziduurilor menajere să avanseze prin conducte. Ele contribuie și la problema creată de acumulările uriașe de grăsime cu care se confruntă Anglia – așa-numitele „fatbergs.”

Foto: Unsplash

România se confruntă, și ea, cu probleme cauzate de șervețelele umede aruncate în vasul de toaletă

Și România se confruntă cu această problemă. Conform unui articol publicat pe adevărul.ro, șerveţelele umede sunt motivul pentru care canalizarea din Codlea se înfundă la fiecare trei săptămâni.

„O dată la trei săptămâni, canalizarea se înfundă la Codlea, la aceeaşi adresă, cu acelaşi tip de deşeuri. Facem un apel, dat fiind şi contextul epidemiologic, către toţi cetăţenii localităţii Codlea şi nu numai, să aibă grijă ce aruncă în toaletă. Şerveţelele umede, absorbantele şi orice obiect care conţine plastic nu se aruncă în toaletă, ci la coşul de gunoi”, a subliniat Alina Bălătescu, purtător de cuvânt Compania Apa Braşov, pentru Adevărul

Apelul specialiștilor: canalizarea NU este un coș de gunoi!

Lucrătorii ApaProd Deva s-au confruntat și ei cu problemele create de cei care aleg să arunce șervețele umede în vasul de toaletă, se arată pe site-ul colectaredeseuri.ro.

„Șervețele umede aruncate în rețeaua de canalizare reprezintă cel mai mare pericol pentru sistemul de colectare și epurare a apelor uzate. Colegii de la Centrul Operațional Geoagiu au scos astăzi din grătarele Stației de Epurare din Geoagiu Băi o cantitate impresionantă de șervețele umede și cârpe aruncate de locuitorii stațiunii în rețeaua de canalizare,” declarau aceștia, în 2021.

Reprezentanții companiei au lansat, atunci, și un apel către populație, de a nu transforma canalizarea în coș de gunoi. ”Vă reamintim tuturor că pentru șervețelele umede, cârpele, molozul, resturile vegetale și alte astfel de obiecte există spații speciale de colectare”, au precizat reprezentanții Apa Prod Deva.

spot_img
Latest news
știri