Zeci de zimbri au fost eliberați în Munții Făgăraș

Sursa foto: Conservation Carpathia
Sursa foto: Conservation Carpathia

21 de zimbri au fost eliberați la sfârșitul acestei săptămâni în două zone din Munții Făgăraș. Animalele au fost aduse din Germania, Marea Britanie, Suedia și județul Neamț. De asemenea, acțiunea a fost desfășurată sub supravegherea specialiștilor fundației Conservation Carpathia.

Zeci de zimbri, eliberați cu scopul reintroducerii mamiferelor pe teritoriul Munților Făgăraș

Animalele au fost eliberate în două zone de reintroducere a zimbrului în Munții Făgăraș, aflate la Lerești și Pecineagu-Rucăr, în județul Argeș.

Mai mult, zimbrii vor forma două turme noi, după ce, în mai 2020, prima turmă a fost eliberată în zona Pecineagu, precizează publicația Descoperă.ro.

Zimbrul a fost reintrodus în România la peste două sute de ani de la dispariția sa

Călin Șerban, asistent manager faună sălbatică la Conservation Carpathia, a declarat că activitatea de monitorizare a zimbrilor presupune urmărirea lor zilnică cu ajutorul zgărzilor care emit puncte GPS și le stochează automat în baza de date. Localizarea în teren se realizează cu ajutorul dispozitivelor de urmărire cu unde radio.

Rangerii noștri colectează date cu privire la comportamentul lor, prin observare directă, înregistrarea urmelor, aprecierea stării de sănătate, interacțiunea cu celelalte animale din faună, impactul asupra habitatului, interacțiunea cu omul sau apropierea de comunitățile locale.” a declarat Călin Șerban.

Zimbrii liberi vor fi monitorizați în permanență de rangerii fundației pentru a se afla dacă animalele au probleme de adaptare și pentru a preveni apropierea acestora de zonele locuite, mai precizează sursa citată.

În ultimele luni, cele două zone de reintroducere a zimbrului au primit mai multe exemplare. În prezent sunt două grupuri, unul cu nouă exemplare în țarcul pentru aclimatizare Pecineagu-Rucăr și altul cu 12 exemplare în zona Leresti, pregătite pentru a fi eliberate, potrivit Mediafax.