17.1 C
București
luni, 6 mai, 2024

Colectarea de echipamente electronice și electrocasnice rămâne o problemă în Romania

Este nevoie de extinderea centrelor de colectare voluntară

ARCwaste Collection a anunțat că a gestionat și procesat mai mult de 10.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) în 2023, îndeplinind astfel obiectivul de colectare stipulat de legislație.

Cu toate acestea, compania subliniază că procesul de colectare continuă să fie dificil din cauza lipsei unei infrastructuri municipale adecvate.

Deși perspectivele imediate pentru tratarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în România nu indică schimbări semnificative, pe termen mediu și lung se observă o tendință de dezvoltare a infrastructurii municipale de colectare, în special prin extinderea centrelor de colectare voluntară.

Infrastructura municipală din alte state asigură, în medie, colectarea a cel puțin 50% din totalul echipamente electronice și electrocasnice destinate tratării și reciclării

În comparație cu alte state europene precum Belgia, Germania sau Franța, unde infrastructura municipală este funcțională și asigură, în medie, colectarea a cel puțin 50% din totalul DEEE-urilor destinate tratării și reciclării, în România există îngrijorări legate de optimizarea procesului de colectare a unor categorii specifice de echipamente.

Este vorba în special cele de dimensiuni reduse (cum ar fi periuțele de dinți, țigările electronice etc.), și de îmbunătățirea proceselor de tratare/reciclare pentru a recupera materiile prime critice care sunt disponibile în cantități mici și care, din cauza tehnologiilor actuale, sunt pierdute ca impurități.

În România, construcţia infrastructurii municipale de colectare este încă în faza de început

Potrivit sursei citate, în România, principalul neajuns este legat de colectare, deoarece construcţia infrastructurii municipale de colectare este încă în faza de început, estimându-se că asigură sub 5% din cantitatea de DEEE-uri destinate tratării şi reciclării.

Pe piaţa românească, rolul sistemelor municipale de colectare este suplinit parţial de operatori privaţi, care se află în competiţie cu colectorii de deşeuri metalice, în special în ceea ce priveşte colectarea DEEE de la echipamentele mari.

Acest lucru, alături de un sistem de penalităţi unic în Uniunea Europeană, conduce la costuri de două-trei ori mai mari pentru colectarea DEEE în România, decât în alte state membre (Franţa, Italia, Spania, Olanda), deoarece se operează într-o piaţă în care cererea este mult mai mare decât oferta.

În acest context, oferta nu poate creşte semnificativ, fiind limitată de cantitatea de echipamente scoase din uz de consumatorii casnici (gospodării) şi companii precum şi de faptul că o parte importantă din această cantitate, estimată la 30.000 – 40.000 de tone/an, este colectată şi tratată neconform, netrasabil, ca fier vechi şi nu se regăseşte în raportările oficiale.

Latest news
știri