9.1 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

Piaţa europeană a echipamentelor electrice şi electronice a crescut cu 85% în ultimii 8 ani

Environ: ”Oricât de măreţ este progresul tehnologic şi avansul inteligenţei artificiale, aparatele electrice nu se reciclează singure”

Aproape 40 de mii de tone de deşeuri electronice au fost colectate de Environ anul trecut, au anunţat reprezentanţii companiei.

De la roboţi care înlocuiesc sau simplifică munca umană, dispozitive smart de control al locuinţelor de la distanţă, echipamente de divertisment şi până la instrumente de îngrijire personală, jucării sau chiar ţigări electronice, astăzi echipamentele electrice au devenit parte integrantă a vieţii moderne”, se arată în comunicat.

Conform informațiilor furnizate de Eurostat, piața europeană a echipamentelor electrice și electronice a înregistrat o creștere de 85% în ultimii 8 ani, generând implicit o creștere a cantității de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

În România, în doar anul 2021, ultimul pentru care sunt disponibile date, s-au înregistrat 13.8 kg de echipamente electrice și electronice per cap de locuitor, în timp ce media europeană a fost de 23.7 kg per cap de locuitor.

În medie, un european deţine 74 de dispozitive electronice dintre care cel puţin 13 sunt nefolosite

Potrivit WEEE Forum, în medie, un european deține 74 de dispozitive electronice, din care cel puțin 13 sunt nefolosite (4 fiind stricate și 9 funcționale).

Cu toate că Europa este lider mondial în colectarea și reciclarea deșeurilor electrice, nu a atins încă obiectivul impus de Directiva 2012/19/UE, care presupune colectarea a minimum 65% din cantitatea de echipamente introduse pe piață în ultimii 3 ani.

Mai precis, rata medie de colectare raportată la nivel european pentru anul 2021 a fost de 46.2%, în timp ce în România rata de colectare a fost de 31.7%, conform reprezentanților companiei.

Asociația ENVIRON este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în anul 2007. Obiectivul este acela de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice prin colectarea și reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viață

Reprezentanţii Asociaţiei Environ atrag atenţia că, ”oricât de măreţ este progresul tehnologic şi avansul inteligenţei artificiale”, aparatele electrice, de la cele de mari dimensiuni la cele ”invizibile”, nu se reciclează singure.

Asociaţia Environ este una dintre primele organizaţii licenţiate în România pentru transfer de responsabilitate în domeniul colectării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

spot_img
Latest news
știri