21.7 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Marcel Ciolacu a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a Capitalei | VIDEO

Centura Verde a Capitalei are din ce în ce mai multe șanse de materializare, după ce premierul Marcel Ciolacu a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Marcel Ciolacu, în dublă calitate, de prim-ministru și de președinte PSD, a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Evenimentul a fost organizat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde. Documentul presupune adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a capitalei.

Evenimentul a avut loc într-o poiană din inima Pădurii Balotești, pe malul Vlăsiei. Aceasta va face parte din viitoarea Centură Verde a Capitalei.

Premierul a mers la pas, prin pădure, aproximativ un kilometru, până la locul de semnare al documentului. Traseul urmat a fost amenajat printr-o zonă cu mai mulți arbori seculari. În plus, materialele folosite de realizarea acestuia au fost 100% locale și naturale, cu amprentă de carbon naturale, cu amprentă de carbon zero.

Documentul în șapte puncte conține amendatmente la noul cod Silvic, menit să protejeze pădurile din județul Ilfov. Acesta va fi piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi a Bucureștiului. Totodată, documentul va fi folosit ca fundament și pentru sprijinirea conceptului de centură verde în alte orașel.

Marcel Ciolacu: Trebuie să ne asigurăm că poluare nu ne sufocă

„Sunt foarte puțini oameni care reușesc să urce la peste opt mii de metri fără oxigen suplimentar. Alex Găvan este unul dintre ei! Da, acolo este vorba de aerul rarefiat. Dar, aici jos, noi toți ne sufocăm de la poluare. Asta trebuie să fie și Centura Verde București-Ilfov!

Rezerva de oxigen pentru oamenii care trăiesc aici și care resimt din plin efectele poluării! Dezvoltăm Bucureștiul și Ilfovul, construim și multă infrastructură pentru accesul în oraș, dar trebuie să ne asigurăm că poluarea nu ne sufocă, iar una dintre soluții este protejarea prin lege a pădurilor din jurul capitalei, noi împăduriri pentru a mări suprafața forestieră existentă, dar și deschiderea acestor păduri către oameni, în scop recreațional.

Odată cu intensificarea 2 efectelor schimbărilor climatice pe care începem să le resimțim din ce în ce mai mult în viețile fiecăruia dintre noi, este necesar să extindem conceptul de centură verde și pentru alte orașe ale țării. De aceea, îl felicit pe Alex Găvan și pe toți colegii săi din Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde pentru că au reușit să reunească toate partidele și toți liderii politici în jurul unui proiect comun. Poluarea nu este de stânga sau de dreapta. Poluarea ne ucide pe toți! Și toți, împreună, avem datoria de a lupta împotriva acestui ucigaș invizibil”, a precizat premierul României, Marcel Ciolacu.

Se concretizează un proiect istoric

„Evenimentul de astăzi este ultima etapă din ceea ce înseamnă asumarea de către principalele partide parlamentare a creării Centurii Verzi București-Ilfov, oferind astfel și garanția că, foarte curând, odată cu adoptarea noului Cod silvic, pădurile periurbane ale capitalei vor fi ocrotite pentru sănătatea noastră, a tuturor.

Avem acum, oficial, consensul politic necesar adoptării acestui proiect la Camera Deputaților, în forma pe care noi am agreat-o cu Ministerul Mediului și care a trecut deja de Senat aproape cu unanimitate. Astfel, sunt întrunite toate condițiile ca până la finalul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară, Codul silvic să devină lege.

Ușor, ușor, cei care au ales să fie împreună pentru Centura Verde concretizează un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, proiect care va avea o influență majoră în ceea ce privește reducerea poluării și calitatea vieții în București și în zona metropolitană, exact așa cum se întâmplă chiar acum în state care au cultura protejării mediului”, a zis Alex Găvan, conservaționist, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

spot_img
Latest news
știri