Ziua Dunării, sărbătorită prin ecologizare: ”Am îngrijit Dunărea noastră, a tuturor”

Foto: Facebook, Asociația 37
Foto: Facebook, Asociația 37

Dunavățu de Jos, sat în comuna Murighiol din județul Tulcea, a decis să sărbătorească Ziua Internațională a Dunării prin ecologizare, grijă pentru viitor și implicare.

Comunitatea din satul Dunavățu de Jos a demarat nouă acțiune de igienizare, de data aceasta pe malurile brațului Sf. Gheorghe și ale canalului Dunavăț, acolo unde, în fiecare an, ajung foarte mulți dintre turiștii care vizitează această parte a Deltei Dunării.

Demersul este parte din proiectului „Deltă curată. Comunitate responsabilă„, coordonat de Asociația 37, alături de Școala Gimnazială din Murighiol și de Seneca Ecologos, susținut de Lidl, a precizat Radio Eco Natura.

Proiectul se desfășoară pe parcursul a șase luni, include campanii de igienizare periodice, sesiuni de formare și informare a localnicilor și turiștilor, precum și ateliere educaționale pentru copii în cadrul taberei de vară.

Ecologizare coordonată de Asociația 37: ”Ziua Dunării ar trebui să fie în fiecare zi”

Dar pentru că trebuia să aibă și o zi a ei specială am marcat-o alături de comunitatea de oameni inimoși din Dunavățu de Jos, în felul nostru, prin prima activitate a proiectului ”Deltă curată. Comunitate responsabilă”.

Înainte să purcedem la colectarea peturilor plutitoare am  parcurs instalația creată de Seneca EcoLogos pentru a înțelege mai bine cu ce ne confruntăm. Niciunul din deșeurile pe care le colectăm din apă nu va dispărea în timpul vieții noastre.

Am asamblat harta deltei noastre pentru copiii ce v-au să vină în tabăra de vară, apoi, echipați cu clești, mănuși și saci, ne-am împărțit în echipe ca să putem acoperi o zonă cât mai mare de la brațul Sf. Gheorghe până la canalul Cocoș, târcolind lacul satului”, au precizat membrii Asociației 37.

Asociația 37 are peste 12 ani de experiență în dezvoltarea de proiecte culturale, artistice, editoriale și educaționale în diverse regiuni ale României.

Echipa sa este formată din istorici de artă, arhitecți, muzicieni, artiști vizuali și fotografi. Asociația realizează, de asemenea, activități de cercetare, organizare de workshop-uri, conferinţe şi ateliere în domeniul artei, arhitecturii, patrimoniului, dezvoltării durabile și mediului.

Le mulțumim oamenilor care și-au rupt din treaba zilnică a unui sezon turistic în plină desfășurare, pensiunilor care au pus la dispoziție propriile bărci pentru această acțiune, dar și celorlalte organizații din țară care astăzi s-au îngrijit de Dunărea noastră, a tuturor!”, au mai precizat membrii asociației pe pagina de Facebook.