21.5 C
București
sâmbătă, 11 mai, 2024

Temperatura din oceane a atins recordul de aproape 21 de grade

Oceanele au atins cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată. În contextul în care ele sunt cele care absorb căldura de la schimbările climatice. Acest lucru poate avea implicații grave pentru sănătatea planetei noastre.

Temperatura medie zilnică la suprafața mării la nivel mondial a depășit recordul din 2016. Practic, aceasta a ajuns la 20,96C. Este cu mult peste temperatura medie pentru această perioadă a anului. Oceanele sunt un regulator vital al climei. Aceștia absorb căldură, produc jumătate din oxigenul Pământului și conduc modelele meteorologice. Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi dioxidul de carbon. Ceea ce înseamnă că mai mult din acel gaz care încălzi planeta va rămâne în atmosferă. Și poate accelera, de asemenea, topirea ghețarilor care se varsă în ocean. Ceea ce duce la o creștere mai mare a nivelului mării. Oceanele cu temperatura prea mare și valurile de căldură deranjează speciile marine precum peștii și balenele. Unele animale prădătoare, inclusiv rechinii, pot deveni agresive, deoarece se confruntă cu temperatura mult prea ridicată.

Se așteaptă ca temperatura din oceane să mai crească în următoarele luni

„Apa se simte ca o baie când sari înăuntru”, spune Dr. Kathryn Lesneski, care monitorizează un val de căldură marin în Golful Mexic. „În acest moment, există o albire pe scară largă a coralilor la recifele de mică adâncime din Florida. Și mulți corali au murit deja”.Supunem oceanele mai mult decât am făcut-o în orice moment al istoriei”. Spune și dr. Matt Frost, de la Plymouth Marine Lab din Marea Britanie. Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de momentul în care temperatura record va fi doborâtă iar. Pe de altă parte cercetătorii de la Copernicus spun că în martie trebuia să fie temperatura atât de ridicată. Nu acum. Oamenii de știință investighează de ce oceanele sunt atât de fierbinți în acest moment. Dar spun că schimbările climatice fac mările mai calde. Pentru absorb cea mai mare parte a încălzirii din emisiile de gaze cu efect de seră. Noul record de temperatură medie bate cel stabilit în 2016, când fluctuația climatică naturală El Niño era în plină desfășurare. Doar că acum El Nino este la început. Deci se așteaptă ca temperatură să fie și mai crescută lunile următoare.

spot_img
Latest news
știri