Un studiu recent demonstrează că mâncarea gătită ajunge, cel mai des, la gunoi. De asemenea, este urmată de pâine şi produsele de panificaţie, într-o proporție de 17%.
”Legumele şi fructele se aruncă cel mai puţin, 6%, respectiv 4%”, susţine Cornel Bertea Hanganu, consilier în Departamentul pentru Dezvolare Durabilă (DDD).
Românii se plâng de probleme financiare, dar mâncarea gătită ajunge la gunoi
În ceea ce priveşte cantitatea de mâncare care se aruncă într-o gospodărie într-o săptămână, studiul DDD arată că 71% dintre respondenţi apreciază că, în gospodăria proprie, nu se aruncă „deloc”, sau se aruncă „foarte puţine” alimente.
Aproximativ un sfert dintre cei chestionaţi consideră că aruncă o cantitate moderată/rezonabilă de mâncare şi numai 6% admit că aruncă multă sau foarte multă mâncare, precizează Radio Eco Natura.
”Faptul că cei mai mulţi dintre respondenţi afirmă că aruncă alimente gătite nu este de natură să dea indicii asupra cantităţii sau valorii alimentelor aruncate. Mai curând, este de presupus că gospodăria românească, în care se găteşte mult şi frecvent, preferă să arunce mâncarea gătită care are deja două zile, sau mai mult”, se menţionează în studiul citat.
De ce aruncăm și unde ajung resturile alimentare
Cumpărături făcute pe stomacul gol, cantități apreciate prost sau alimente depozitate necorespuncător: sunt doar câteva dintre motivele pentru care multe persoane aruncă mâncarea. De asemenea, ignorarea termenului de valabilitate al alimentelor constituie încă un aspect care duce la food waste.
Conform studiului, 66% dintre respondenţi declară că resturile alimentare sunt utilizate pentru hrana animalelor.
50% dintre respondenţi aruncă sub 10% din alimentele pe care le cumpără, în timp ce numai 10% declară că aruncă peste 30% din alimentele cumpărate.
Concluziile studiului arată că până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe.