Catastrofă ecologică: în data de 20 septembrie, cargoul Vera Su, cu pavilion panamez și echipaj turcesc, a eșuat la câțiva kilometri de rezervația naturală Kaliakra, din Marea Neagră.
Dacă autoritățile bulgare nu reușesc să transfere încărcătura pe uscat, cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea amenința să transforme această parte a Mării Negre – unul dintre cele mai importante habitate naturale din Europa – într-o zonă moartă, scrie Euractiv.
Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar, odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emite toxine pentru viața marină. Experții au avertizat că acest lucru ar distruge habitatele delfinilor și ale altor specii marine, precum și ale păsărilor din zonă, precizează publicația Descoperă.ro.
Autoritățile din Bulgaria nu au luat nicio măsură pentru a salva nava
Deși vremea era prielnică pentru a fi exercitată o operațiune de salvare, autoritățile din Bulgaria au rămas indiferente: se întâmpla la 6 zile după accident.
La opt zile după accident, autoritățile au trimis nave de salvare cu echipamente nepotrivite pentru descărcarea ureei, care a început să se reverse în mare. Operațiunea a fost încheiată în urma unei dispoziții a ministrului mediului, mai arată sursa citată.
Catastrofa ecologică și o demitere șefului Administrației maritime bulgare
Șefului Administrației maritime bulgare, Jivko Petrov, a fost demis din funcție, ministrul Transporturilor, Hristo Alexiev, declarând că a fost identificată o inadecvare serioasă din partea agenției.
Cu o zi înainte, Petrov a anunțat că nu știa că ureea se va scurge la descărcarea navei în Marea Neagră și a susținut că ”această încărcătură nu era atât de otrăvitoare”.