2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Economie verde în 2023 – Previziuni: Bani pentru colectare selectivă și reducerea poluării în București

Anul 2023 a venit cu noi obiective în ceea ce privește sustenabilitatea și protecția mediului, iar presiunea este tot mai mare asupra companiilor care nu au luat măsuri până acum, conform BusinessMagazin.

„Aș preconiza un focus din ce în ce mai mare asupra măsurilor ce trebuie implementate și o presiune mai ridicată atât în rândul agenților economici, cât și în rândul populației privind un management eficient al deșeurilor, dar și orientarea către soluții de business sustenabile, având în vedere că și în PNRR sunt alocate fonduri pentru investiții verzi sau valorificarea deșeurilor”, a spus Daniela Dobre, directorul executiv al Green Environment Support, companie care oferă consultanță de mediu pentru agenții economici.

Companiile spun, însă, că e nevoie de o corectare rapidă a mediului legislativ acolo unde acesta are încă lacune sau e nefuncțional.

„Deși contextul economic actual este unul incert la nivel global, cred că România are toate şansele să aibă un an bun în zona economiei verzi.

Cred că cea mai mare provocare va fi în zona legislativă, dat fiind faptul că este nevoie să corectăm cu rapiditate lucrurile care încă nu funcționează”, a explicat Marius Costache, CEO al GreenWeee, companie care se ocupă cu reciclarea electrocasnicelor.

De asemenea, cei din zona domeniu atrag atenția și asupra problemelor cu care se confruntă Bucureștiul, mai ales cu nivelul ridicat de poluare.

„Sper la zone cu emisii reduse în tot Bucureștiul și la eliminarea treptată a autovehiculelor poluante, transport în comun electric și eficient și stabilizarea problemelor de salubrizare de la nivelul întregului oraș”, a spus Oana Neneciu, directorul executiv al ONG-ului de mediu Ecopolis.

Implementarea SGR. cel mai important proiect al anului 2023

Cel mai important proiecte este, potrivit specialiștilor din domeniu, implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care va deveni funcțional la finalul anului.

„Pe lângă costurile suplimentare pentru conţinutul de zahăr, producătorii de băuturi răcoritoare vor suporta şi costurile finanţării investiţiilor în SGR.

Împreună cu ei, și ceilalți ambalatori în plastic vor absorbi un cost suplimentar de peste 200 de milioane de euro, aferent taxei pe plasticul nereciclat pe care România o achită către UE”, spune Raul Pop, manager de programe în cadrul ONG-ului Ecoteca.

Economie verde în 2023. Previziuni

  • Începând cu 1 ianuarie, s-au modificat țintele de reciclare pentru anumite tipuri de materiale.

Astfel, ținta globală a crescut cu 5%, fapt ce constituie taxe mai mari pentru agenții economici și presiune mai mare pentru creșterea gradului de colectare și valorificare a deșeurilor de ambalaje.

  • Planul integrat de genstionare a calității aerului în București se va finaliza în primăvara anului 2023.

Acest lucru va determina implementarea unor măsuri clare de reducere a poluării și politici publice adecvate.

La finalul anului trecut, s-a deschis sistemul de înregistrare pentru comercianții de băuturi în recipiente de unică folosință.

Proiectul va determina o creștere a gradului de reciclare și de educare a populației privind colectarea selectivă a deșeurilor reciclate.

  • Banii din PNRR vor fi utilizați în înființarea de centre municipale de colectare selectivă.

Beneficiarii fondurilor vor fi primăriile și fabricile de reciclare, care vor conlucra la o colectare selectivă a deșeurilor de către populație.

  • Din acest an, Comisia Europeană își va intensifica solicitările pentru date de mediu corecte și, totodată, pentru intervenția mai promptă a autorităților atunci când apar probleme.
spot_img
Latest news
știri