3.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Elefanții mai bătrâni, cei mai afectați de schimbările climatice

Schimbările climatice amenință cel mai mult elefanții mai în vârstă, punându-le în pericol viitorul, potrivit Phys.

O echipă de colaborare de cercetători de la Universitatea din Massachusetts Amherst și Wildlife Conservation Society (WCS), care conduce cel mai mare program de conservare pe teren din lume, a efectuat prima cercetare de acest fel asupra modului în care schimbările climatice globale afectează elefanții africani.

Lucrarea a fost publicată în PLOS Sustainability and Transformation. Ea arată că elefanții mai în vârstă vor avea șanse semnificativ mai scăzute de supraviețuire. Acest lucru va reduce drastic capacitatea generală a speciei de a face față schimbărilor climatice. Echipa a modelat, de asemenea, posibile scenarii de atenuare, pe care WCS le implementează deja.

Viruna este o zonă de 15.700 de kilometri pătrați de savane, munți și lacuri din Uganda, Rwanda și Republica Democrată Congo. Acesta găzduiește cele mai mari animale terestre din Africa. Acestea se află în șapte parcuri naționale, trei rezerve tropicale de pădure înaltă și trei rezervații pentru animale sălbatice, dintre care trei sunt situri de patrimoniu mondial, care acoperă 88% din zonă. De asemenea, găzduiește o populație de elefanți africani al căror număr a scăzut extrem de brusc în ultimul secol. Aceștia sunt acum în pericol critic de Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservare.

Elefanții joacă un rol cheie în modificarea și susținerea peisajelor prin dispersarea semințelor plantelor cu care se hrănesc. De asemenea, ei doboară copacii și îmbogățirea fertilitatea solului cu bălegarul lor. În plus, un rol important în multe culturi africane.

Elefanții mai bătrâni, cei mai afectați de schimbările climatice

Până în prezent, puține studii s-au concentrat pe dinamica mediului, schimbările climatice, demografia elefanților și modul în care habitatul în schimbare îi influențează pe elefanți pe perioade lungi. Pentru a obține o imagine mai clară despre cum ar putea arăta viitorul elefanților și ce putem face pentru a le asigura cel mai bine supraviețuirea, autorul principal Simon Nampindo, care a finalizat această cercetare ca parte a doctoratului său în conservarea mediului pentru UMass Amherst și care este acum director de țară pentru WCS Uganda, și Timothy Randhir, profesor de conservare a mediului la UMass Amherst, au construit un model dinamic de sisteme.

„Acest model”, spune Nampindo, „poate analiza toate dinamicile diferite ale mediului și ale populației dintr-un sistem. Pentru prima dată, suntem capabili să obținem o viziune cuprinzătoare a cum ar putea arăta viitorul elefanților africani în fața schimbărilor climatice”.

Nampindo și Randhir și-au construit modelul folosind date despre numărul de elefanți, schimbările istorice ale peisajului și diferite scenarii viitoare de schimbări climatice, reprezentând 1,6°, 2,8° și 4,3° Celsius de încălzire în următorii 80 de ani. În cele din urmă, au trasat efectul pe care l-ar avea fiecare dintre scenariile climatice asupra a cinci categorii de vârstă a elefanților:

  • sub 10 ani;
  • 11-30;
  • 31-40;
  • 41-50;
  • peste 50 de ani;

Ce au descoperit cercetătorii

„Am descoperit că elefanții mai în vârstă vor fi afectați masiv de încălzire în fiecare scenariu”, spune Nampindo.

„Elefanții sunt matriarhali – conducătorii lor sunt femelele mai în vârstă. Turmele depind de înțelepciunea, amintirile lor lungi și adaptabilitate. Dacă aceștia mor din cauza schimbărilor climatice, vor apărea probleme și la turmele mai tinere. Acest lucru se întâmplă pentru că se schimbă profilurile genetice și structurile turmeiL”, precizează cercetătorii.

spot_img
Latest news
știri