6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Motivul pentru care crocodilii din Nepal au devenit portocalii | FOTO

Crocodilii și gavialii din Nepal au devenit „bronzați”, scrie Live Science.

Iată motivul:

Cercetătorii cred că s-ar putea datora locului în care acești crocodili se întâlnesc. Ei spun că problema se datorează fierului din apele în care stau.

Crocodii portocalii au fost observați în Parcul Național Chitwan, o zonă protejată de la poalele Himalayei.

„Oare acești crocodili au băut prea mult Sunny D? Au mâncat cheetos? Ar putea să primească sfaturi despre modă de la Donald Trump?” se întreabă Phoebe Griffith, cercetător postdoctoral la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit Interior.

Pentru a afla de ce crocodii au devenit de culoarea portocalei, cercetătorii au colaborat cu Project Mecistops. Este vorba de un ONG de conservare care lucrează pentru a păstra și reintroduce în sălbăticie crocodilii cu bot subțire din Africa de Vest. Aceștia sunt amenințați critic în Coasta de Fildeș.

Se pare că unele dintre râurile și pâraiele din parc au niveluri extrem de ridicate de fier, ceea ce ar putea explica de ce unii crocodilieni poartă haine portocalii.

„Crocodilii și gavialii care au stat mult timp în unele râuri păreau că se bronzează”, a explicat Griffith pe Twitter.

„Se pare că unele zone din Chitwan au niveluri foarte ridicate de fier în apă. Fierul reacționează cu oxigenul pentru a forma o substanță portocalie numită oxid de fier”, a mai spus el.

Crocodilii au mai căpătat nuanțe portocalii de-a lungul timpului

Noul aspect portocaliu al gavialilor și crocodililor decolorați este temporar. Particulele ruginite s-ar putea spăla în ape mai puțin bogate în fier.

„Ar trebui să dispară automat în apă (mai curată)”, a scris Lala Aswini Kumar Singh, zoolog și cercetător din India.

Acestea nu sunt primele reptile de culoare rugină care au fost observate. Un studiu din 2016 din African Journal of Ecology a raportat că crocodilii pitici portocalii (Osteolaemus tetraspis) care trăiesc în peșteri din Gabon s-ar putea să fi devenit portocalii după ce au fost expuși la excremente de lilieci, care conțin niveluri ridicate de uree – o substanță cu efect de albire care se formează atunci când proteinele sunt descompuse în ficat.

Este posibil ca oxidul de fier să fi afectat și un aligator portocaliu în Carolina de Sud, în 2017. Acesta a stat o iarnă întreagă într-un canal de fier ruginit.

spot_img
Latest news
știri