2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Ursul, așa cum nu l-ai mai văzut: Suntem martori la o demonizare a acestui animal | FOTO

Ursul a devenit în ultimii ani unul dintre animalele care provoacă cea mai mare teamă în rândul populației. Amploarea atacurilor și apariția sa în zone în care până de curând era inexistent au reușit să-l antagonizeze într-o măsură în care tot mai multe voci cer uciderea a cât mai multor exemplare.

ȘtireaVerde a scris de curând despre mai multe atacuri. Un exemplar a intrat într-o gospodărie din Argeș, iar un altul a reușit să ucidă o vacă gestantă. De asemenea, un cioban atacat de urs în 2021 va fi despăgubit cu 100.000 de euro de Ministerul Mediului.

Chiar dacă aceste atacuri sunt de necontestat, nimeni nu caută cauzele ce determină ursul să acționeze în acest mod. Vorbim aici, în mod evident de defrișările masive ce au fragmentat habitatul și de gunoaiele depozitate în locuri neconforme.

Cum a fost surprins ursul pe crestele munților?

Imaginea creată în media este, însă, cu totul alta față de realitatea din teren. Cel puțin așa reiese din imaginile lui Daniel Opaiț, un fotograf împătimit de animale sălbatice. Ba mai mult, acesta spune că orice lucru, „prin repetare obsesivă ajunge să fie identificat cu realitatea de către mase“.

„Suntem martori la o demonizare a ursului, promovată activ pe diverse canale, în care apar cuvinte ca: panică, atac, teroare, ursul lângă localitatea X șamd“, scrie Daniel Opaiț.

Foto – Daniel Opaiț

Fotograful a surprins un exemplar în timp ce se juca pe o limbă de zăpadă din Munții Făgăraș.

„Iată ce face un urs atunci când nu este sub ochii ageri ai inchiziției contemporane“, a mai scris Daniel Opaiț.

Animalul e departe de a reprezenta un pericol pentru societate atât timp cât haibitatul nu îi este afectat sau viața amenințată. Din contră, ursul încearcă să evite interacțiunea cu omul. De aceea se și recomandă ca atunci când mergem în pădure să facem cât mai mult zgomot. Avertizăm astfel urșii că suntem în zoonă, iar ei se vor retrage din traseu. Regula este valabilă și în cazul șerpilor. E bine să lovim din când în când solul, fie cu bățul de trekking, fie cu piciorul, pentru a avertiza reptilele că ne aflăm acolo.

Foto – Daniel Opaiț

spot_img
Latest news
știri