Ornitologii din Mureș au început recensământul cuiburilor de barză: păsările vor avea câte două inele, pentru a fi ușor de identificat.
Fiecare pui de barză este măsurat, iar datele sunt introduse în cataloage speciale. Apoi, li se atașează inelele de identificare, cu un cod al României și altul, individual, al pasării. Numărul scris trebuie să fie destul de mare pentru a putea fi citit și cu binoclul, de la distanță, precizează Știrile Pro Tv.
Nu a venit încă momentul în care puii să zboare, lucru care îi ajută pe ornitologi să studieze cuiburile în amănunt, dar și să măsoare păsările.
Iulia Vizi, reprezentant Grupul Milvus: ”Suntem bucuroși că cei opt pui sunt bine. Sperăm să îi vedem că trec cu bine de această perioadă de vară. Sunt anunțate destule zile secetoase. Să sperăm că o să găsească mâncare destulă.”
Berzele din județul Mureș au câte un custode care le monitorizează evoluția. De asemenea, persoana este aleasă dintre localnicii care au în preajma casei un cuib de berze și va fi atentă și în cazul condițiilor meteo extreme. Astfel, cel desemnat va anunța, în permanență, dacă păsările sunt în pericol.
Recensământul berzelor: acțiuni de inelare și supraveghere video permanentă
În județul Mureș sunt observate berzele din 20 de localități, iar acțiuni de inelare au loc și în județul Harghita. Au fost montate și camere de supraveghere speciale, în apropierea cuiburilor. Camerele transmit online tot ce se întâmplă cu puii și părinții lor, mai arată sursa citată.
Pe perioada monitorizării se urmărește și procesul de migrație, ornitologii precizând că păsările se mută în funcție de locurile în care găsesc hrană.
Papp Tamaș, ornitolog: ”Avem destul de multe berze care vin din Turcia și din Israel. Din păcate, prea puține din Africa, deși știm că ele iernează acolo, dar sunt puțin ornitologi acolo”.