4.8 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Cel mai mare aisberg din lume a început să plutească după mai multe decenii | VIDEO

În 1986, un aisberg gigantic s-a separat de platforma de gheață Fichner-Ronne din Antarctica de Vest. Era atât de mare încât a rămas lipit (blocat) de fundul mării pentru următorii 40 de ani, conform Science Alert.

În cele din urmă, s-a desprins de pe fundul mării și a început să plutească. Acum, el se află în Marea Weddell și se deplasează spre o regiune din Atlanticul de Sud numită Iceberg Alley.

Desemnat A23a, acest aisberg măsoară 4000 km pătrați și are aproximativ 400 metri grosime. Este, practic, cel mai mare aisberg din lume.

La suprafață, A23a este de aproximativ patru ori mai mare decât orașul New York. Dar, așa cum se știe despre aisberguri, trebuie să privești și sub suprafață. La 400 de metri grosime, întregul corp de gheață însumează mai mult de un trilion de tone de apă înghețată.

Satelitul Copernicus Sentinel-1 al ESA a urmărit gigantul în mișcare. Acesta pare să fie purtat pe apă de vânturi și curenți. Oamenii de știință estimează că în prezent se mișcă cu o rată de aproximativ 4,8 km pe zi.

Aisbergul A23a nu e cel mai mare aisberg cunoscut

ESA a spus că nu este neobișnuit ca aisbergurile să se împamânteze, dar în timp ele se micșorează suficient pentru a se desprinde și a începe să plutească.

Cercetătorii nu pot prezice exact unde se va deplasa A23a. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea aisbergurilor din sectorul Weddell, A23a va ajunge probabil în Atlanticul de Sud pe Aleea Aisbergurilor.

În timp ce A23a este uriaș, nu este cel mai mare aisberg din istorie. El reprezintă doar 1/3 din dimensiunea celui mai mare aisberg din istoria înregistrată, B-15. Acesta s-a desprins din platforma de gheață Ross din Antarctica în 2000.

Aisbergul B-15 acoperea mai mult de 10.878 km pătrați când s-a desprins, conform Observatorului Pământului al NASA. B-15 s-a fracturat de atunci în numeroase aisberguri mai mici și majoritatea s-au topit.

spot_img
Latest news
știri