Lacul Techirghiol, inaccesibil turiștilor. Analizele vor stabili dacă este vorba despre poluare

Captura video

În cursul zilei de azi vor fi făcute publice rezultatele analizelor, stabilindu-se dacă apele din Lacul Techirghiol sunt poluate sau este vorba despre o creștere a numărului de alge.

La acest moment, Techirghiol este acoperit cu o pătură, cel mai probabil, vegetală. Substanța este urât mirositoare, motiv pentru care mulți turiști evită contactul cu apa sau cu renumitul nămol terapeutic.

De asemenea, oamenii veniți la tratament au precizat că mirosul este insuportabil, iar mai multe persoane au decis să amâne concediile până când situația va fi remediată.

Autoritățile au luat probe şi aşteaptă analizele de laborator, pentru a vedea dacă este vorba despre o poluare produsă de om, sau de o explozie de alge, în urma ploilor, urmate de călduri sufocante, precizează Știrile Pro Tv.

Cel mai probabil este vorba despre o explozie de alge, dar cercetătorii nu exclud o posibilă deversare.

Fiind şi o conductă acolo este posibil să fie şi influenţa conductei. Este posibil să fie și o înflorire cu alge”, a precizat Mihaela Munteanu, cercetător științific Institutul GeoEcoMar Constanța.

Lacul Techirghiol este acoperit de o pătură vegetală, care se întinde pe o lăţime de cel puţin 50 de metri

Reprezentanţii Sanatoriului susţin că dacă este vorba despre o înmulţire spontană şi necontrolată a unor alge, nimeni nu poate interveni pentru că acestea ar ajuta, de fapt, la refacerea stratului de nămol. Însă, dacă numărul lor va creşte, algele vor fi adunate, mai arată sursa citată.

Sigur că algele sunt un element neplăcut pentru pacienţii noştri. Dacă vremea va fi însorită şi apa caldă, ele se vor înmulţi. În urmă cu câţiva ani le-am adunat”, a declarat Dr. Olga Surdu, de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.