4.1 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Păsările au probleme cu reproducerea și creșterea puilor, din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează și capacitatea de reproducere a păsărilor. În plus, acestea se confruntă cu probleme și când vine vorba de hrănirea puilor.

Păsările întâmpină dificultăți în a se împerechea, din cauza vremii timpurii de primăvară cauzată de schimbările climatice, conform JPost.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Acesta a remarcat că schimbările fenologice au fost unul dintre principalele efecte ale schimbărilor climatice la o serie de specii.

Deși există o mulțime de lucrări teoretice care prezic consecințele ecologice ale schimbărilor fonologice, dovezile empirice ale unor astfel de rezultate negative sunt amestecate.

„De aproape 3 decenii, oamenii de știință au emis ipoteza că animalele ar putea să nu mai rezoneze cu plantele. Primăverile încep mai devreme”, a spus Morgan Tingley, profesor asociat de ecologie și biologie evoluționistă la UCLA. El este, de asemenea, și autor principal al studiului.

„Deși au existat câteva studii de caz foarte bune ale acestui fenomen, a rămas un mister major dacă izbucnirea primăverii mai devreme reprezintă o problemă generală pentru majoritatea speciilor”, a mai spus cercetătorul.

Pentru a studia problema mai amănunțit, oamenii de știință de la UCLA și Michigan State University au examinat 41 de specii de păsări care se înmulțesc în interiorul și în jurul zonelor împădurite din America de Nord. Ei au analizat date despre fenologia reproducerii păsărilor cu ajutorul imaginilor satelitare. S-a determinat astfel când a izbucnit vegetația în jurul fiecărui sit studiat.

Cercetătorii au descoperit că păsările au un moment optim pentru a se reproduce. Dacă o fac prea devreme sau prea târziu în sezon, vor produce mai puțini pui. În plus, eșecul de a se reproduce în sincronizare cu anotimpurile înseamnă că păsările pot rămâne fără resursele necesare hrănirii puilor.

Sursă – Unsplash

Păsările sunt afectate de schimbările climatice

Cercetătorii au descoperit că păsările nu au reușit să țină pasul cu schimbările climatice și cu izbucnirea prematură a primăverii. Ei au avertizat că schimbările climatice viitoare vor avea ca rezultat scăderi de productivitate a reproducerii.

„Până la sfârșitul secolului al XXI-lea, primăvara va sosi probabil cu aproximativ 25 de zile mai devreme. Păsările se vor reproduce cu doar aproximativ 6,75 zile mai devreme”, a spus Casey Youngflesh, care a condus cercetarea. „Rezultatele noastre sugerează că productivitatea împerecherii poate scădea cu aproximativ 12% pentru speciile medii de păsări cântătoare”, a mai spus el.

În plus, cercetătorii au descoperit că unele specii, în special cele care migrează pe distanțe mai scurte sau care nu migrează deloc și se înmulțesc mai devreme, sunt probabil mai capabile să facă față schimbărilor climatice.

De asemenea, speciile non-migratoare se pot reproduce de mai multe ori pe sezon, conform studiului. Chiar și așa, majoritatea speciilor non-migratoare nu au reușit să țină pasul cu vremea de primăvară timpurie.

Pentru speciile migratoare, discrepanța înseamnă că au mai puțin timp să stabilească teritorii și să se pregătească fiziologic pentru depunerea ouălor și creșterea puiilor în locurile lor de reproducere.

„America de Nord a pierdut aproape o treime din populațiile sale de păsări din anii 1970”, a spus Tingley.

„Trebuie să ne concentrăm pe strategii concrete pentru a crește populațiile de păsări”, a mai spus acest. Cercetătorul a mai precizat că acest lucru trebuie făcut „înainte ca schimbările climatice să producă efecte” ireversibile.

Sursă – Unsplash
spot_img
Latest news
știri