În Indonezia, un grup de activişti de mediu, dornici să tragă un semnal de alarmă cu privire la înrăutăţirea poluării cu plastic a oceanelor, a creat un muzeu realizat integral din obiecte din plastic.
Scopul este acela de a-i convinge pe oameni să-şi regândească obiceiurile şi să renunţe la utilizarea pungilor şi a sticlelor de unică folosinţă, scrie Agerpres citând Reuters.
Expoziţia s-a desfășurat în aer liber. Manifestul, care a avut ca scop conștientizarea problemelor de mediu, a fost organizat în oraşul Gresik, din estul insulei Java.
Muzeul-manifest a fost asamblat în trei luni şi este alcătuit din peste 10.000 de deşeuri, de la sticle şi pungi la plicuri şi paie, toate colectate din râuri şi de pe plaje poluate.
Zeița confecționată din ambalaje de unică folosință: simbolul poluării cu plastic în Indonezia
Piesa de rezistenţă este o statuie intitulată ”Dewi Sri”. Piesa reprezină o zeiţă a prosperităţii, venerată de numeroşi rezidenţi ai insulei. Statuia are o fustă lungă, confecţionată din pliculeţe de unică folosinţă în care sunt ţinute produse de uz casnic, precizează Radio Eco Natura.
”Vrem să transmitem oamenilor să nu mai folosească materiale plastice de unică folosinţă”, a precizat fondatorul muzeului.
Țările din Asia: vinovate pentru volumul mare de plastic existent în oceanele lumii
”Aceste materiale plastice sunt foarte dificil de reciclat. Începând de astăzi, ar trebui să nu mai consumăm plastic de unică folosinţă, întrucât vor polua oceanul. Oceanul repreznită și sursa noastră de hrană”, a adăugat el.
Alături de Filipine şi Vietnam, cele patru ţări sunt responsabile pentru peste jumătate din volumul de deşeuri plastice din oceane.
Totuși, efortul autorităţilor indoneziene de a reglementa utilizarea ambalajelor din plastic nu a avut rezultate scontate.