-1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Paradoxul încălzirii globale: temperaturile scad, deși planeta se încălzește. Încotro se îndreaptă Pământul

Temperaturile extreme, inclusiv cele foarte de scăzute, sunt consecința încălzirii globale.

Într-o lume în care se depăsesc pe bandă rulantă recordurile la căldură, valuri brutale de frig mortal pot ajunge în continuare în cicloane-bombă care aduc vreme înghețată și zăpadă adâncă: Astfel contestatorii crizei climatice capătă credibilitate, scrie CNN. Dar unii oameni de știință spun că schimbările climatice – și mai precis încălzirea rapidă în Arctica – ar putea crește probabilitatea ca aerul rece, polar, să se scufunde spre sud. Spre exemplu nord-estul SUA, foarte populat, va fi în acest week end un exemplu în timp real al tendinței de încălzire pe termen lung întreruptă de un frig extraordinar, record. Luna trecută va fi amintită pentru iarna care nu a fost în regiune – fiind cea mai caldă lună ianuarie înregistrată pentru aproape toate orașele din nord-est. A fost prima lună din New York în care temperaturile s-au clasat peste medie în fiecare zi și prima dată luna s-a încheiat fără ninsori măsurabile în oraș. Dar pendulul meteorologic se balansează cu greu la cealaltă extremă în acest weekend, când căldura record va deveni un record de frig, cu zeci de etape de temperatură scăzută prezise. Se preconizează că frigul vântului va scădea la niveluri periculoase de minus 30 de grade Fahrenheit (minus 34 Celsius) pentru milioane sâmbătă.

Care este explicația frigului extrem

În timp ce iernile devin în general mai calde și recordurile calde depășesc frigul, luna ianuarie a adus un val de frig brutală adânc în anumite părți ale Asiei. Temperaturile din orașul Mohe din nordul Chinei au scăzut la minus 53 de grade Celsius (minus 63,4 grade Fahrenheit), cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată de țară. Frigul puternic și cantitățile record de zăpadă abundentă în Japonia au ucis cel puțin patru persoane în ceea ce secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a numit o „poștă de frig o dată la zece ani”. Recordurile de temperatură scăzută au scăzut și în mai multe locuri din Coreea de Sud.  Peste 150 de oameni au murit în Afganistan, când temperaturile au atins minime de minus 28 de grade Celsius (minus 18 grade Fahrenheit), în ceea ce a fost până acum una dintre cele mai aspre ierni din țară. Vremea extremă de iarnă se îndreaptă acum în SUA, cu aerul arctic periculos de rece împingând spre sud, cuprinzând multe părți ale țării și renunțând rapid la ceea ce a fost un ianuarie blând.

Vortexul polar, o parte din vină pentru frig.

Vortexul este o centură de vânturi puternice care înconjoară aerul arctic extrem de rece, care se află extrem de sus în stratosferă – deasupra nivelului curentului cu jet – în jurul Polului Nord. Vortexul polar este ca un top care se învârte, a spus Cohen. În starea sa normală, se rotește foarte repede, ținând aerul rece aproape de centru, ca un patinator pe gheață care se învârte repede pe loc, cu brațele bine peste piept. Dar din când în când este perturbat. Este ca și cum patinatorul lovește o crăpătură în gheață și zboară în afara cursului, cu brațele zvâcnind. Vortexul polar se clătina, devenind întins și distorsionat, revărsând aer rece și influențând calea curentului cu jet. Unii oameni de știință spun că întreruperi minore în vortexul polar pot ajuta la explicarea frigului extrem recent din Asia. O explicație pentru care vortexul ar fi in valuri este aceea că Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii, ca urmare a poluării care captează căldura de la arderea combustibililor fosili. Unii oameni de știință susțin că această încălzire declanșează modificări ale curentului cu jet și vortexului polar, provocând extreme de iarnă mai frecvente.

Temperaturile extreme direct legate de gazele produse de om

Această idee a căpătat amploare în urma publicării unui studiu din 2012, în colaborare cu Jennifer Francis, un om de știință senior la Centrul de Cercetare Climatică Woodwell din Massachusetts. Acesta a sugerat că încălzirea arctică reduce diferența dintre temperaturile reci din nord și temperaturile calde din sud, ceea ce duce la un curent cu jet mai slab și mai ondulat, care a împins aerul foarte rece spre sud. Lucrarea lui Francis a declanșat o dezbatere și, în deceniul care a trecut, mulți alți oameni de știință s-au uitat la teorie. Una dintre cele mai proeminente lucrări, scrisă în colaborare de Cohen în 2021, a spus că a găsit legături clare între încălzirea arctică și perturbările vortexului polar. Argumentul lui Cohen este că încălzirea deosebit de rapidă într-o zonă din Arctica, la nord de vestul Rusiei, combinată cu zăpadă crescută în Siberia, amplifică ondulația curentului cu jet și împinge energia în sus. Acest lucru scoate din cursul vortexului polar, provocând revărsarea aerului foarte rece.  „Pe măsură ce vom continua să aruncăm gaze cu efect de seră în atmosferă și să îngroșăm această pătură de gaze cu efect de seră din jurul Pământului, vom vedea mai multe evenimente extreme de tot felul, inclusiv aceste perioade de frig”, a spus Francis pentru CNN.

spot_img
Latest news
știri