26 C
București
luni, 6 mai, 2024

Franța | Hainele vor avea un indicator de poluare. Industria textilă e responsabilă de 8% din emisiile de carbon la nivel mondial

Produsele de îmbrăcăminte din Franța vor beneficia de un indicator de poluare începând cu toamna acestui an.

Emisiile de carbon generate de industria textilă se ridică în prezent la 8% din total. Îngrijorările sunt cu atât mai mari cu cât se crede că în viitor ar putea ajunge la 25%. Drept urmare, Guvernul Franței a luat decizia să lanseze un sistem care să evalueze poluarea generată de haine. Articolele de îmbrăcăinte vor beneficia din toamna anului 2024 de un indicator de poluare, potrivit Agepres.

Ministerul Tranziției Ecologice de la Paris spune că este vorba de un „Eco-scor al textilelor“. Sistemul este similar cunoscutului „Nuti-scor“, care atribuie o notă nutrițională alimentelor. Chiar dacă în primă fază indicatorul va fi voluntar, Guvernul dorește ca acesta să devină obligatoriu din 2025.

Sursă – Unsplash

Indicator de poluare pe hainele din Franța

Guvernul consideră că mediul este afectat de producția generată de cererea de pe piață. De exemplu, un francez cumpără în medie 48 de articole de îmbrăcăminte pe an. Cu acest nou mecanism, cetățenii ar putea fi determinați să cumpere haine mai ecologice.

Specialiștii spun că un kilogram de textile vândut în Franţa generează 54 de kilograme de CO2. Volumul se bazează pe faptul că producţia este importată în proporţie de 95,7%. Dacă același kilogram ar fi fabricat în Franța, cantitatea de CO2 emisă s-ar reduce la jumătate.

Practic, dacă nota „Eco-Scor“ va fi mai mică, produsul va fi „mai vurtuos“, potrivit Ministerului. El va lua în calcul atât emisiile generate de producţia şi distribuţia textilelor, cât și contaminarea apei în procesul de producţie şi durabilitatea materialelor folosite.

Latest news
știri