Explozia de la Azomureş nu a dus la o creștere anormală a concentraţiei de amoniac

Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Conform declarațiilor făcute în cursul zilei de azi de Ministerul Mediului, explozia de la Azomureş nu ar fi dus la o creștere anormală a concentraţiei de amoniac. De asemenea, Tánczos Barna a precizat că vor fi efectuate verificări pentru a se stabili că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației.

Concentraţia de amoniac înregistrată în Târgu Mureş prezenta valori mult sub limita admisă, în intervalul orar 1:00 – 7:00”, a precizat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe pagina de Facebook.

Explozia de la Azomureș a fost urmată de un incendiu puternic la Combinatul chimic

În același timp, ministerul de resort a explicat că reprezentanţii APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş au fost prezenți la fața locului imediat după incident.

Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia. APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare. Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă – între 0,001 şi 0,017 mg/mc).

Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureş (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile pe care le deţinem nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător”, arată ministerul de resort.

Ministrul Mediului a mai declarat că se vor face verificări, cerând control comun la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO.

Tanczos Barna: ”Trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență”

În cadrul declarației, Tanczos Barna a precizat și că a propus colegilor din Guvern realizarea unui control comun al autorităților statului – GNM, IGSU și ISCIR – la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale.

Sursa foto