Conform unui nou studiu publicat de The Guardian, apa îmbuteliată are un impact foarte mare asupra mediului. Mai exact, impactul este ”de până la 3.500 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet”. Studiul a fost realizat de Institutul din Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal).
De asemenea, cercetătorii consideră că impactul apei îmbuteliate asupra ecosistemelor este de 1.400 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet.
Cercetătorii spanioli au evaluat „întregul ciclu de viață” și impactul asupra mediului al unui pet, incluzând extracția materiilor prime, fabricarea, transportul, distribuția, utilizarea și eliminarea sticlelor din plastic, după cum informează Euronews, citat de Digi 24.
”Motivele de sănătate nu justifică utilizarea pe scară largă a apei îmbuteliate. Da, strict vorbind, apa potabilă de la robinet este mai dăunătoare pentru sănătatea locală, însă atunci când faci comparația între impactul asupra mediului al apei îmbuteliate și al apei de la robinet observi că apa îmbuteliată crează mai multe probleme mediului înconjurător și naturii”, a declarat cercetătoarea Cristina Villanueva, autorul principal al studiului.
”Oamenii au încredere în apa îmbuteliată, deoarece agenții de publicitate au făcut o treabă bună pentru a convinge tot mai multă lume că aceasta este opțiunea mai bună”
Mai mult, Villanueva a precizat că în Barcelona ar fi nevoie de mai multe campanii de informare pentru a-i face pe cetățeni mai conștienți că beneficiile pentru sănătate din apa îmbuteliată potabilă sunt minore în comparație cu impactul asupra mediului.
”Trebuie să îmbunătățim accesul la sistemul de apă publică, la fântânile publice și la locurile în care oamenii se pot duce cu o sticlă, nu pet, să își ia apă fără să plătească”, a declarat Villanueva, accentuând faptul că e nevoie de ca autoritățile publice să faciliteze accesul la apa publică pe străzile publice din tot mai multe orașe”, a conclus autorul studiului.