Doodle-ul de astăzi de la Google sărbătorește Marea Wadden: un loc unic în lume

Foto: Playtech
Foto: Playtech

Google celebrează astăzi, 30 iunie, un loc unic, o mare care se întinde de-a lungul coastelor germane, daneze și olandeze și o locație turistică aparte: Marea Wadden.

Este este renumită pentru fauna sălbatică unică, pentru faptul că, în timpul refluxului, apar mari întinderi de nămol. Marea adăposteşte peste 10.000 de plante şi animale și este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare.

De asemenea, este locul unde se fac drumeții, iar nămolul este utilizat și în industria cosmetică.

În niciun loc nu se mai poate întâlni o zonă atât de vastă și cu un mozaic asemănător de nisip, dune, pajiști și insule. Insulițele sau țărmul neîndiguit este inundat în timpul fluxului, pe un perimetru de mai mulți kilometri pătrați”, precizează publicația Playtech.

Pe 30.06.2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale.

Creată de furtuni în secolele al XIV-lea și al XV-lea, Marea Wadden este un mediu umed relativ tânăr care cuprinde unul dintre ultimele ecosisteme intertidale rămase din lume

Marea Wadden nu este doar un habitat curat pentru viața sălbatică. Modurile în care vizitatorii se bucură de peisaj includ explorarea mlaștinilor sau turul insulelor cu barca. Cu toate acestea, este vital ca turiștii să respecte rolul esențial al sitului în menținerea biodiversității globale.

Eforturile actuale de conservare se bazează pe un parteneriat strategic între UNESCO, ONG-uri de mediu, Forumul Mării Wadden și guvernele Danemarcei, Germaniei și Olandei, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de acest fenomen natural, mai arată sursa citată.