21.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Prădătorii naturali, cum ar fi păsările, gândacii şi păianjenii, reprezintă o alternativă eficientă la utilizarea pesticidelor în agricultură

Utilizarea masivă a pesticidelor chimice duce la distrugerea biodiversităţii, poluarea apei şi a solului, având și multiple riscuri pentru sănătate

Prădătorii naturali, cum ar fi păsările, gândacii şi păianjenii, reprezintă o alternativă eficientă la utilizarea pesticidelor în câmpuri, deoarece pot reduce semnificativ populaţiile de dăunători.

În egală măsură, prădătorii naturali cresc randamentul culturilor, potrivit unui studiu recent, informează AFP, conform Agerpres.

Utilizarea masivă a pesticidelor chimice în agricultură are consecinţe negative bine stabilite

Printre acestea se numără scăderea dramatică a biodiversităţii, poluarea apei şi a solului, culminând cu multiplele riscuri pentru sănătate.

Autorii noii cercetări, au analizat studiile existente ce examinau eficacitatea alternativă a unei forme de ”biocontrol”, bazată pe prădătorii prezenţi în mod natural în câmpuri.

Concluziile meta-analizei: ”Prădătorii naturali au redus populaţiile de dăunători cu o medie de 73% şi au crescut randamentul culturilor cu o medie de 25%”

Studiul nostru evidenţiază faptul că prădătorii favorizează indirect randamentele agricole mai bune şi oferă servicii vitale pentru ecosisteme, care ar putea persista chiar şi în actualul context al schimbărilor climatice”, au explicat cercetători din Brazilia, Statele Unite şi Republica Cehă.

Cu toate acestea, ei nu au comparat în mod direct eficacitatea prădătorilor cu cea a pesticidelor sintetice, care nu a fost evaluată în cadrul studiului.

Însă ”multe alte articole demonstrează daunele pe care pesticidele le provoacă ecosistemelor şi biocontrolului”, a punctat Gabriel Boldorini, doctorand la Universitatea braziliană din Pernambuco şi autorul principal al studiului.

Latest news
știri