Blugii sunt un articol vestimentar preferat de o mare parte a populației. Mulți aleg să-i poarte datorită durabilității și confortului, dar și versatilității accesibilității. Cu toate acestea, blugii reprezintă o problemă din punct de vedere al poluării, scrie Realitatea.
Specialiștii spun că putarea unei perechi de blugi o singură dată echivalează cu emisile unei mașini pe o distanță de peste 10 kilometri.
Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din China au realizat un studiu pentru a vedea care este impactul blugilor asupra mediului. Ei au descoperit că purtarea unei perechi de blugi generează 2,5 kilograme de CO2. Cantitata este măsurată având în vedere întregul proces, de la cultivarea bumbacului necesar și până la incinerare.
Cel mai poluant proces din cadrul acestei industrii este, evident, vopsirea. În mod particular, vopsirea blugilor cu indigo este chiar mai poluantă decât alte nuanțe.
Industria de fashion genereză aproximativ 10% din totalul emisiilor globale. Ea generează 92 de milioane de tone de deșeuri anual. Mai mult, ea este agravtă de rapiditatea cu care se lansează noi colecții de modă, aceasta fiind de 25 de ori mai rapidă decât brandurile tradiționale.
Istoria bugilor începe în urmă cu jumătate de mileniu, în Italia. În Genova secolului al XVI-lea, materialul denim era țesut pentru a face haine cât mai rezistente. Denumirea de „blugi” provine din expresia franceză „bleu de Gênes”, care înseamnă „albastru de Genova”.