15.6 C
București
marți, 8 octombrie, 2024

Râgâielile văcuțelor – sursă majoră de emisii de metan. O companie lucrează la un vaccin care să rezolve problema

Cercetătorii lucrează la un vaccin care ar reduce emisiile de metan prduse de vaci prin râgâit.

Râgâielile văcuțelor provoacă emisii care contribuie la schimbările climatice. Metanul genetat de cele peste un miliard de bovine are un impact similar cu toate vehiculele de pasageri din lume. De asemenea, impactul este de patru ori mai mare decât al tuturor companiilor aeriene, potrivit lui Colin South, director executiv la ArkeaBio, o companie de biotehnologie agricolă din Boston, scrie Boston Globe.

Acum, compania lui South lucrează la un vaccin care să fie administrat bovinelor. Acesta ar urma nu să prevină bolile, ci să reducă emisiile de metan cauzate de microorganismele din stomacul vacilor.

ArkeaBio a fost fondat în 2021 și deja a testat un vaccin pe bovine. Acesta a fost realizat cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Texas A&M. ArkeaBio speră că Departamentul Agriculturii din SUA să aprobe vaccinul experimental al companiei în trei-patru ani.

„Suntem încrezători din ceea ce vedem că mecanismul de acțiune funcționează”, a zis South.

ArkeaBio a anunțat recent că a strâns 26,5 milioane de dolari într-o serie de finanțare condusă de Breakthrough Energy Ventures, fondul axat pe climă lansat de Bill Gates.

„Reducerea emisiilor de metan din sectorul agricol este una dintre cele mai presante provocări în lupta actuală împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Chris Rivest, președintele consiliului de administrație al ArkeaBio și partener la Breakthrough, într-un comunicat.

„Abordarea ArkeaBio care utilizează tehnologii inovatoare de vaccinuri va crea soluții eficiente și masiv scalabile”, a mai zis el.

Râgâielile văcuțelor – sursă majoră de emisii de metan

Justin Tupper, președintele Asociației Cattlemen’s Statelor Unite, a spus că nu crede că râgâielile vacilor sunt un contributor major al gazelor cu efect de seră. El a spus că vaccinarea vitelor pentru a reduce metanul este „de râs”.

Susținătorii vaccinurilor, la rândul lor, spun că nevoia de a reduce emisiile de metan ale vacilor provine din modul în care funcționează sistemul lor digestiv.

Vitele aparțin unui grup de animale cunoscut sub numele de rumegătoare. Grupul include și căprioare, oi, capre și bivoli. Toate au un stomac de rumegătoare, cu patru camere. Acesta le permite să mănânce alimente bogate în fibre, cum ar fi iarba și fânul, dar produce și trilioane de microorganisme în cea mai mare cameră.

ArkeaBio lucrează la un vaccin care ar viza un subset care produce metan numit metanogene. Vaccinul ar stimula anticorpii să se lege și să neutralizeze metanogenele. Nu există niciun indiciu că acest lucru ar dăuna vitelor, a spus South.

Injecția va fi administrată probabil de câteva ori pe an. Vitele sunt deja vaccinate regulat pentru a le proteja de bruceloză, boli respiratorii, diaree virală bovină și alte afecțiuni.

Oamenii de știință și biotehnologii agricoli au experimentat cu o varietate de abordări pentru reducerea emisiilor de metan. Acestea includ aditivi pentru hrana animalelor, cum ar fi algele marine. Un startup britanic, ZELP, a dezvoltat chiar și o mască de vite pentru a capta gazul cu efect de seră după râgâielile văcuțelor.

spot_img
Latest news
știri