7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Marea Britanie ar putea aproba niște pesticide care ucid albinele

Organizațiile de protecție a mediului și a animalelor au demarat o campanie pentru a nu se mai aproba neonicotinoidele.

Miniștrii din Marea Birtanie iau în considerare să permită utilizarea unor pesticide care ucid albinele, potrivit The Guardian.

Neonicotinoidele sunt interzise în UE deoarece sunt toxice pentru albine. Totuși, acestea au fost autorizate pentru utilizare în fiecare an în Marea Britanie, din 2021.

Anul acesta, premierul Keir Starmer a dat asigurări că mai multe pesticide vor fi interzise.

„Noul guvern va interzice pesticidele neonicotinoide imidacloprid, clothianidin și tiametoxam datorită impactului lor asupra albinelor”, a zis Starmer.

Apoi, British Sugar și National Farmers’ Union (NFU) au solicitat să li se permită utilizarea Cruiser SB, un neonicotinoid care conține tiametoxam, pe sfecla de zahăr. Substanța poate combate o boală a plantelor. Pe de altă parte, pesticidul otrăvește albinele și le distruge sistemul nervos. O singură linguriță a de tiametoxampoate ucide 1,25 de miliarde de albine.

Marea Britanie ar putea aproba niște pesticide care ucid albinele

Grupurile de mediu au îndemnat guvernul laburist să își respecte promisiunea și să refuze cererea.

„Guvernul trebuie să ia sfatul comitetului său de experți independenți privind pesticidele, care recomandă împotriva utilizării tiametoxamului din cauza potențialelor efecte adverse asupra polenizatorilor”, a zis Craig Macadam, directorul de conservare la Buglife.

De cealaltă parte, grupurile de fermieri spun că utilizarea pesticidului este crucială pentru industria alimentară britanică, deoarece sfecla de zahăr este una dintre cele mai profitabile culturi. Boala care afectează această plantă poate distruge culturile, dacă nu este combătută cu pesticide.

spot_img
Latest news
știri