12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Mierea naturală, produsă de albine, ar putea fi înlocuită cu mierea vegană

Poate mierea să existe fără albine? Compania unui antreprenor sârb îndrăzneț, înregistrată în SUA, vrea acum să pătrundă pe piața europeană cu înlocuitori vegani de miere. El spune că vor înlocui mierea tradițională de pe piață în zece ani, potrivit Agrarszektor.

Oamenii care urmează o dietă vegană adesea nu consideră mierea vegană din diverse motive. Astfel, în loc de miere aleg alți îndulcitori care nu implică participarea animalelor și/sau considerați mai durabili. Cu toate acestea, nici măcar comunitățile vegane nu sunt întotdeauna de acord cu acestea.

Compania sârbului încearcă acum să pătrundă pe piața europeană cu înlocuitori vegani de miere cu o nouă abordare, relatează AgFunderNews. MeliBio, cu sediul în California, produce înlocuitori de miere care sunt făcuți fără albine. Produsul încearcă să semene cu mierea atât prin compoziție, cât și prin textură. În cooperare cu o companie slovenă din industria alimentară, Narayan, compania dorește să-și lanseze produsul mai întâi în Regatul Unit, Elveția și Austria. Înlocuiitorul de miere ar urma să fie vândut în 75.000 de magazine.

Apare mierea vegană

Compania a fost fondată în 2020 de către antreprenorul sârb Darko Mandich împreună cu biologul molecular Dr. Aaron Schaller din California. Fondatorul a declarat că, întrucât mierea tradițională devine din ce în ce mai scumpă pe piața occidentală, într-un deceniu mierea făcută în mod tradițional cu albine va fi considerată doar o specialitate artizanală scumpă. El spune că înlocuitorul vegan va fi o alternativă.

Darko Mandich a declarat pentru AFN că prototipul mierii vegane a fost inspirat din mierea de salcâm și de trifoi roșu. 80% din compoziția produsului este fructoză și glucoză, 18% apă. Aroma este asigurată de o serie de extracte din plante, care alcătuiesc restul de 2 procente din ingrediente. În versiunea americană, acestea includ trifoi roșu, iasomie, floarea fructului pasiunii, mușețel, cătină, acid gluconic și alte arome naturale. Versiunea europeană va fi puțin diferită, dar nu foarte mult față de cea americană.

Latest news
știri