17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, și-a schimbat proprietarul

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a finalizat tranzacția prin care au fost achiziționate activele românești scoase la vânzare de CEZ Group. Tranzacția a cuprins un număr total de șapte companii românești, printre care se numără și rețeaua de distribuție a energie electrice, rețeaua de furnizare de electricitate, dar și cel mai mare parc eolian pe uscat de pe continent, de la Fântânele-Cogealac.

Acordul pentru această tranzacție a fost semnat în luna octombrie 2020, iar achiziția a fost aprobată atât de Comisia Europeană, prin Direcția Generală de Concurență, cât și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România. Înainte de semnarea tranzacției, parcul eolian Fântânele-Cogealac era deținut de societățile Ovidiu Development și Tomis Team.

Începând cu data de 31 martie 2021, companiile Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România și-au schimbat astfel proprietarul. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internațional și face parte din Macquarie Group, nume care se regăsește printre primele zece companii din Australia în funcție de capitalizarea de piață.

Cu o experiență vastă în domeniul administrării infrastructurii de energie electrică, Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) reprezintă un investitor pe termen lung, cu un rol esențial la nivel mondial. MIRA deține, la nivel internațional, în momentul de față, peste 200.000 de kilometri de rețele de distribuție a energiei electrice, dar și o capacitate de energie regenerabilă de 12.5 GW, în țări ca Austria, Finlanda, Australia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Leigh Harrison, director al Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) EMEA, a declarat că este nevoie de o infrastructură mai puternică și mai sustenabilă de energie pentru a se facilita electrificarea în creștere a României, dar și tranziția sa către o economie cu emisii scăzute de carbon. Afacerea în domeniul infrastructurii esențiale din acest portofoliu joacă un rol importat în transformarea sistemului energetic din România, a mai adăugat directorul MIRA.

Toate operațiunile și contractele celor șapte companii românești vor rămâne valabile și neschimbate pentru clienți, angajați și parteneri de afaceri, a mai transmis Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Fotografie de thumbnail via Unsplash / Marcel Straus

spot_img
Latest news
știri