Ministrul Mediului a semnat împotriva strategiei forestiere Europene

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Ministrul Tanczos Barna a semnat o scrisoare inițiată de Austria prin care încearcă sabotarea ambițioasei strategii forestiere Europene, precizează organizația Agent Green.

Cu alte cuvinte, ministrul Mediului a pus parafa pe scrisoarea prin care se cere ca strategia Europeană de păduri să aibă ambiții reduse pe parte de protecție a biodiversității, monitorizare și planificare.

Prin semnătura sa, ministrul Mediului plasează România în lista țărilor indiferente în fața problemelor de mediu

Reprezentanții Agent Green au precizat, într-o postare pe Facebook, că această poziție reprezintă întocmai poziția industriei forestiere și nu este de înțeles de ce România a semnat această scrisoare, având în vedere că în România există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice și pentru monitorizarea pădurilor prin IFN și SUMAL.

Pădurile din România sunt, din ce în ce mai mult, pe cale de dispariție. Ne confruntăm cu lipsa unei politici forestiere coerente

România ar avea doar de câștigat dacă strategia europeană ar fi foarte ambițioasă, la momentul acesta proprietarii de păduri din România fiind în dezavantaj față de alte state tocmai prin faptul că în alte state nu există necesitatea realizării de amenajamente silvice (ex. Suedia și Finlanda). Proiectul inițial de strategie (căruia i se opun respectivii miniștri) prevedea și necesitarea realizării unor planuri naționale strategice pentru păduri, ceea ce lipsește în România, și al căror efect îl vedem prin lipsa unei politici forestiere coerente în România”, au scris cei de la Agent Green în cursul zilei de ieri.

De asemenea, s-a mai precizat că existența unor prevederi legislative europene în domeniul pădurilor ar conduce la o atenție mai sporită față de acest sector, la o alocare mai serioasă de fonduri către acest sector.