Țările bogate risipesc mult mai multe alimente decât cele subdezvoltate

Foto: TRT World
Foto: TRT World

Un nou raport realizat de World Wildlife Fund a relevat că, anual, cantitatea de alimente risipite este aproape dublă față de estimările anterioare. 2,5 miliarde de tone de alimente s-au pierdut la nivelul fermelor sau au fost risipite de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie, informează Agerpres.

Țările bogate sunt principalele responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial

Conform raportului, vorbim despre o cifră aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial.

Diferența e explicată de faptul că fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial. Țările cu venituri mari şi medii din Europa, America de Nord şi Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării. 

Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.

Este nevoie de sprijinul guvernelor pentru a fi redusă risipa de alimente

Conform sursei citate, noul raport, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, cum a estimat la începutul acestui an Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.

De asemenea, autorii raportului cer guvernelor şi companiilor alimentare să adopte măsuri ţintite pentru reducerea problemei risipei alimentare.

Sursa foto