Islanda a lansat cea mai mare instalaţie de captare a dioxidului de carbon

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost dată în funcțiune, în Islanda, cea mai mare instalaţie din lume care captează dioxidul de carbon din aer şi îl stochează în subteran.

Instalația de captare a dioxidului de carbon din aer funcţionează de miercuri, 8 septembrie.

Start-up-ul elveţian Climeworks AG, specializat în captarea dioxidului de carbon direct din aer, împreună cu o firma islandeză de depozitare a carbonului Carbfix, a realizat o instalaţie capabilă să capteze până la 4.000 de tone de CO2 pe an”, precizează Agerpres.

Cea mai mare instalatie de captare a dioxidului de carbon din lume funcționează în Islanda

Conform comunicatului, este vorba de o cantitate echivalentă cu emisiile anuale pentru aproximativ 790 de autoturisme. Sunt opt mari containere similare cu cele utilizate în industria de shipping, echipate cu filtre şi ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon.

După aceste proces, carbonul este amestecat cu apă şi injectat în subteran, unde treptat se transformă în rocă. Ambele procese funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o central geotermală din apropiere. Captarea direct din aer este una din puţinele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă şi este considerată vitală de către specialişti pentru limitare încălzirii globale.

Potrivit IEA, în prezent la nivel mondial funcţionează 15 uzine care anual captează peste 9.000 de tone de CO2.

”Viziunea devine realitate”

Astăzi, viziunea noastră devine realitate. Cu partenerii noștri islandezi, Carbfix și ON Power, lansăm #Orca, prima instalație de stocare și de stocare #DirectAir la scară largă din lume. Lansarea va fi transmisă în direct la ora 17:00 CET / 15:00 GMT / 11:00 EST”, au precizat reprezentanții Climeworks pe contul de Twitter.