Termocentralele din Balcani: 19.000 de decese au fost înregistrate în Europa, doar în ultimii 3 ani

Bursa.ro
Bursa.ro

Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au provocat aproape 19.000 de decese în Europa, din 2019 și până în prezent.

Un raport publicat de CEE Bankwatch Network și Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) a precizat că 12.000 de vieți umane ar fi putut fi salvate și că decesele sunt atribuite emisiilor ilegale care depășesc de peste 6 ori limitele asumate prin Tratatul Comunității Energetice, ce permite accesul țărilor din Balcanii de Vest la piața de energie a UE.

România anului 2020: poluanții purtați de curenții de aer au provocat peste 450 de decese

Deși din 2018 au intrat în vigoare limite de emisii pentru toate statele semnatare ale Tratatului Comunității Energetice, centralele pe cărbune din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Kosovo emit SO2 la niveluri de cel puțin șase ori mai mari decât limita legală. Expunerea organismului uman la concentrații crescute de SO2 produce afecțiuni respiratorii, iar pe termen lung este asociată cu creșterea ratelor de mortalitate prin boli cardiovasculare și respiratorii.

Conform studiului, în ultimii trei ani se estimează că 7.000 de decese în țări din Uniunea Europeană și 3.700 în țările din Balcanii de Vest au fost provocate de depășirea limitelor de emisii, iar restul în regiuni chiar mai îndepărtate.

Termocentralele din Balcani continuă să funcționeze ilegal, iar sancțiunile sunt inexistente

În țara noastră sunt estimate aproximativ 360 de decese anual din cauza termocentralelor din Balcani care funcționează ilegal, și alte 95 atribuite importului de energie pe bază de cărbuni din aceste țări, mai arată sursa citată.

Uniunea Europeană este parte a Comunității Energetice și are putere de inițiativă legislativă, astfel că statele membre, precum România, au la îndemână numeroase pârghii pentru a spori protecția mediului și a sănătății cetățenilor atât în Balcanii de Vest cât și în UE”, ”, a declarat Ioana Ciută, președinta Bankwatch România și co-autoare a raportului.

De asemenea, Ioana Ciută a adăugat că este necesară aplicarea unei taxe de carbon la graniță în sectorul energiei care ar descuraja producția și exportul de energie cu o intensitate crescută a emisiilor. O alternativă ar fi și impunerea unor sancțiuni mai dure țărilor din Comunitatea Energetică pentru depășirea limitelor de poluare din legislația în vigoare.