2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Doar 3 ani de expunere la poluare pot crește riscul de cancer pulmonar

Un nou studiu a constatat că expunerea la concentrații mari de particule minuscule din aer poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar în doar trei ani. De asemenea, cercetarea oferă noi perspective asupra progresiei bolii, conform Science Alert.

Smogul are efecte extrem de periculoase asupra țesutului pulmonar sănătos. Acesta suferă modificări genetice care îl expun riscului de a deveni canceros.

Cercetarea a fost efectuată pe aproape 33.000 de persoane cu cancer pulmonar și a constatat că nivelurile ridicate de poluanți minusculi au fost asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Acesta a fost determinat de receptorul factorului de creștere epidermic (EGFR). EGFR-ul afectează în principal nefumătorii sau persoanele care nu fumează intens.

„Celulele cu mutații care cauzează cancer se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim. În mod normal, ele sunt inactive”, a spus cercetătorul în cancer Charles Swanton de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie.

„Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule în plămâni. Le încurajează să crească și potențial să formeze tumori”, a adăugat Swanton.

Studiul aduce un argument în plus că poluarea aerului este o cauză majoră a cancerului pulmonar. De asemenea, subliniază necesitatea unor acțiuni pentru reducerea poluării și protejarea sănătății publice.

Particulele poluante cauzează cancer pulmonar

Particulele (PM) afectează aproape fiecare loc de pe Pământ și provoacă 8 milioane de decese anual. Particulele fine, mai mici de 2,5 micrometri, pot pătrunde adânc în plămâni. Ele au fost legate de numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și cancerul pulmonar.

„Cancerul începe în doi pași:

  • achiziția unei gene conducătoare (inițiere).
  • apariția unui factor de risc de cancer acționează asupra acestor celule latente pentru a declanșa boala. (promovare)”, a scris Swanton pe Twitter.

Studiile pe șoareci au arătat că expunerea la poluare a provocat modificări ale celulelor pulmonare care ar putea provoca tumori. Particulele PM2,5 au părut să amplifice a doua etapă a procesului.

Cercetătorii au folosit seturi de date de mediu și epidemiologice de la 32.957 de persoane din Anglia, Taiwan și Coreea de Sud. Ei au analizat nivelurile de PM2,5 asociate cu cancerul pulmonar mutant EGFR, care este cauzat de o mutație a genei EGFR.

Se pare că incidența estimată a cancerului pulmonar mutant EGFR crește pe măsură ce expunerea la PM2,5 crește. Date suplimentare de la 407.509 de participanți la Biobank din Marea Britanie au coroborat, de asemenea, această asociere.

În plus, un set de date mai mic din Canada a arătat că, după trei ani de expunere la niveluri ridicate de PM2,5, riscul de a dezvolta cancer pulmonar determinat de EGFR a crescut de la 40% la 73%. Această corelație nu a fost găsită în rândul aceleiași cohorte canadiene după 20 de ani.

„În mod colectiv, aceste date, combinate cu dovezile publicate indică faptul că există o asociere între incidența estimată a cancerului pulmonar determinat de EGFR și a nivelurilor de expunere la PM2,5. 3 ani de expunere la poluarea aerului pot fi suficienți pentru ca această asociere să se manifeste, scriu autorii.

PM2,5 se dovedește extrem de nociv

Cercetătorii au descoperit și că PM2.5 pare să provoace un aflux de celule imunitare și eliberarea de interleukină-1 în celulele pulmonare.

În plus, s-a demonstrat că blocarea interleukinei-1 în timpul expunerii la PM2,5 împiedică dezvoltarea cancerelor cauzate de EGFR.

Aceste dovezi susțin că PM2.5 poate determina creșterea tumorilor și agravarea mutațiilor canceroase care au existat deja. De asemenea, celulele alveolare de tip II (AT2) au mai multe șanse de a provoca cancer pulmonar atunci când PM2,5 este prezent.

Testele pe țesutul pulmonar sănătos de la 295 de persoane au arătat că o proporție semnificativă avea mutații genetice care ar putea duce la cancer. Acest lucru înseamnă că expunerea la niveluri ridicate de PM2,5 le-ar putea pune sănătatea în pericol mai grav.

spot_img
Latest news
știri