18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Vânătoarea de balene, o practică ce supune animalele la morți lente și chinuitoare

Vânătoarea de balene în întreaga lume a fost întotdeauna un subiect controversat. În ciuda interdicțiilor privind vânătoarea comercială de balene, un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Norvegia și Islanda, continuă să le ucidă. Acum, un nou raport lansat de Autoritatea Alimentară și Veterinară din Islanda (MAST) a dezvăluit cât de multă suferință îndură aceste balene în timpul procesului de vânătoare, conform IFL Science.

În total, 148 de balene au fost capturate anul trecut în Islanda. conform raportului. 58 de balene moarte au fost apoi analizate de experți. Raportul a constatat că două dintre balene au avut nevoie de mai mult de o oră pentru a muri. Aceste balene sunt ucise cu harpoane explozive. Raportul a arătat că timpul mediu de la prima lovire până la moartea balenei a fost de 11,5 minute pentru balenele care nu au fost ucise imediat.

Din cele 148 de balene capturate anul trecut, 36 de balene au trebuit să fie împușcate de mai multe ori. Cinci balene au fost împușcate de trei ori, iar patru balene au trebuit să fie împușcate de patru ori. O balenă a fost împușcată și apoi urmărită timp de cinci ore fără a fi prinsă.

Doar 35 din cele 58 de balene monitorizate ucise anul trecut au murit pe loc.

O practică similară mai are loc în Insulele Feroe, acolo unde numeroși delfini sunt uciși anual de localnici.

Vânătoarea de balene, o practică ce cauzează multă suferință animalelor

Balenele comune sunt a doua cea mai mare balenă de pe Pământ după balena albastră. Ele pot trăi până la 90 de ani. Aceste balene au fost vânate până la pragul dispariției, dar populațiile și-au revenit în ultimii zeci de ani. În prezent, ele sunt prezentate ca animale vulnerabile de către ICUN.

În ciuda acestor statistici neliniștitoare, raportul MAST sugerează că în timpul vânătorii au fost folosite cele mai cunoscute metode. Prin urmare, Legea privind bunăstarea animalelor nu ar fi fost încălcată.

Anterior, Islanda anunțase că nu va vâna balene după 2024 din cauza scăderii cererii de carne și a considerațiilor etice și economice în creștere. De asemenea, Islanda nu a vânat nicio balenă în 2019 și 2020.

„Actualele drepturi de pescuit vor fi valabile până în 2023. Ca și până acum, vânătoarea de balene nu va fi permisă din 2024”, a declarat Svandís Svavarsdóttir de la Partidul Verzilor.

Potrivit MAST, datele din acest raport vor fi revizuite de un consiliu de experți în bunăstarea animalelor. Ei vor încerca să vadă dacă acest proces poate continua să respecte reglementările legale privind bunăstarea.

spot_img
Latest news
știri