19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

De ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a lua scoici de pe plajă

Extragerea scoicilor de pe plaje are efecte nebănuit de dăunătoare asupra mediului.

Deși pentru mulți reprezintă o amintire de neuitat, există câteva motive destul de solide care ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a mai lua scoici de pe plajă, scrie IFL Science.

Un studiu din 2014 a concluzionat că extragerea scoicilor de pe plajă provoacă „daune semnificative” unor forme de viață. Scoicile sunt o componentă importantă în ecosistemele costiere. Ele stabilizează plaja și oferă păsărilor materiale de construcție pentru cuiburile lor. De asemenea, sunt folosite ca locuințe de diferite organisme marine și de crustacee.

„Cochiliile sunt remarcabile prin faptul că îndeplinesc funcții multiple în ecosistemele naturale”, a declarat Michal Kowalewski, autorul principal al studiului și paleontolog la Muzeul Florida, într-un comunicat.

„Cochiliile de moluște sunt de o importanță primordială pentru crabii pustnici. Deși plajele nisipoase nu sunt locuri bune pentru astfel de crabi, scoicile sunt o resursă primară pentru ei (…). Mai mult, multe organisme mici se atașează de cochiliile moarte. Prin urmare, îndepărtarea acestor cochilii va elimina habitatele acestor coloniști”, a adăugat Geerat Vermeij, expert în scoici și profesor de geologie la Universitatea din California Davis, care nu a fost implicat în studiu.

Iei scoici când mergi pe plajă? De acum înainte să te gândești de două ori

Studiul s-a bazat pe cercetări efectuate din 1978 până în 1981. O nouă serie a avut loc în intervalul 2008-2010 pe plaja Llarga, în apropiere de Barcelona. Rezultatele lor au arătat că numărul de scoici a fost decimat cu până la 60% între cele două perioade de studiu.

Ei au bănuit că dispariția scoicilor s-a datorat cel mai probabil afluxului de turiști în zonă. Scoicile erau mai abundente în perioada de iarnă, când mai puține persoane vizitau plajele.

„Oamenii pot juca un rol semnificativ în modificarea habitatelor prin activități pe care mulți le-ar percepe ca fiind în mare parte inofensive, cum ar fi luarea scoicilor de pe plajă. Este important să continuăm să investigăm aspectele mai subtile ale activităților legate de turism și impactul acestora asupra habitatelor de pe țărm”, a spus Kowalewski.

Un alt motiv bun pentru a nu lua acasă scoici este că în multe părți ale lumii eilegal. În Marea Britanie, Coastal Protection Act 1949 interzice luarea oricăror materiale naturale de pe plajele publice.

spot_img
Latest news
știri