11.2 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

VIDEO | Sfâșietor! Crabii pustnici au început să folosească plasticul pe post de scoici

Plasticul devenit o tendință de modă pentru crabii pustnici din întreaga lume. Într-un nou studiu, oamenii de știință au analizat cât de des folosesc crabii pustnici plastic și alte materiale fabricate de om. Ei au ajuns la concluzia că este probabil să fie o problemă globală pentru multe specii diferite, potrivit IFL Science.

Cercetătorii de la Universitatea din Varșovia din Polonia au analizat aproape 29.000 de imagini cu crabi pustnici. Acestea au fost încărcate pe platforme online precum iNaturalist de către entuziaștii vieții sălbatice.

Ei au identificat 386 de crabi care au cooptat cochilii artificiale drept case. Cel mai comun material artificial folosit a fost reprezentat de plastic.

Cercetătorii au estimat că problema afectează cel puțin 10 din cele 16 specii de crabi pustnici din regiunile tropicale ale planetei.

„Când am văzut pentru prima dată aceste imagini, am simțit că sunt sfâșietoare”, a declarat profesorul Marta Szulkin, autoarea studiului de la Institutul de Biologie Evoluționară de la Universitatea din Varșovia, pentru BBC Radio 4.

„În același timp, cred că trebuie să înțelegem cu adevărat faptul că trăim într-o eră diferită. Animalele folosesc ceea ce au disponibil”, a adăugat ea.

Crabii pustnici au început să folosească plasticul pe post de scoici

Crabii pustnici au un abdomen moale, cu un exoschelet care are nevoie de protecție. Pentru a economisi în procesul de creștere a propriei cochilii, consumatoare de energie, crabii utilizează cochiliile lăsate în urmă de crustaceele. Cu toate acestea, în condițiile în care oceanele lumii devin din ce în ce mai poluate cu plastic, se pare că mulți crabi pustnici sunt din ce în ce mai tentați să folosească gunoiul ca adăpost.

Noul studiu a analizat de ce crabii pustnici renunță la cochiliile lor naturale tipice în favoarea alternativelor artificiale. Cercetătorii au concluzionat că probabil se bazează pe câteva lucruri diferite.

Selecția sexuală este un factor probabil, deoarece femelele pot fi atrase de noutatea învelișului de plastic. Materialele plastice sunt, de asemenea, în general mai ușoare decât cojile de chitină. Prin urmare, e mai practic pentru crabi să folosească gunoaie de plastic. În plus, crabii pustnici pot alege deșeuri de plastic, pentru că îi ajută să se camufleze în medii poluate.

Posibil semnal al intrării în era Antropocenului

Nu este clar dacă cochiliile de plastic afectează bunăstarea crabilor pustnici sau dacă este o consecință benignă a trăirii în Antropocen. Într-un studiu ulterior, echipa speră să descopere dacă acest nou comportament afectează evoluția crabilor pustnici.

„Aceste analize ne vor aprofunda înțelegerea consecințelor poluării cu plastic în ecosistemele marine, precum și a evoluției speciilor în contextul noilor presiuni evolutive asociate cu Antropocenul”, a spus cercetătorul într-un comunicat.

Crabii pustnici nu sunt singuri în această situație. În ultima vreme, oamenii de știință au documentat o multitudine de moduri în care lumea naturală este schimbată de prezența din ce în ce mai mare a plasticului, de la pântecele țestoasei umplute cu plase artificiale până la furnicile care se încurcă în fibre sintetice. De asemenea, ȘtireaVerde a scris despre cum reproducerea animalelor marine e afectată de poluarea cu plastic.

Într-un exemplu deosebit de tulburător, geologii au descoperit recent roci de plastic pe o insulă vulcanică îndepărtată de pe coasta braziliană.

Noul studiu este publicat în revista Science of The Total Environment.

Latest news
știri