Măslin vechi de 2500 de ani, ars în incendiile din Grecia

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Arborele, cu o vechime de 2500 de ani, a fost complet distrus în incendiul care continuă să afecteze insula Evia din Grecia. De asemenea, măslinul legendar încă rodea, filosoful Strabon prezentându-l în scrierile sale.

Legendarul măslin uriaș a fost mistuit de flăcări

Arborele de măslin era atât de mare și avea un trunchi atât de lat încât doar zece oameni puteau să-l cuprindă de-a lungul diametrului său. Jurnaliștii greci au precizat că măslinul era pe rod când a căzut pradă flăcărilor, precizează publicația Gândul.

”Desăvârșirea unui holocaust”

Într-o declarație care arată disperarea și durerea oamenilor din zonă, Giannis Kontzias, primarul din Istiaia-Aidipsos, a spus că ceea ce oamenii văd acum pe insulă este „desăvârșirea unui holocaust”:

Unul după altul, satele noastre cad. O localitate după alta sunt distruse complet. Ceea ce a fost salvat a fost salvat de voluntari și de sufletul locuitorilor acestui pământ. Copiii noștri nu vor vedea niciodată natura din jurul nostru în același mod în care noi am știut-o. Vom lupta zeci de ani pentru a readuce nordul Evia la ceea ce a fost înainte”.

În  momentul de față, pompierii români se află în cea de-a treia zi  de intervenție, încercâns stingerea incendiilor din insula Evia.

Pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00

Potrivit IGSU, citat de Europa FM, o situație deosebită a fost întâlnită luni seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt.

Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei”, au transmis reprezentanții IGSU.